Κλ.Ρέγκλινγκ: Αναγκαία η παρουσία του ΔΝΤ για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος

129

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ δηλώνει κατηγορηματικά, πως η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι καθοριστικής σημασίας, για την ορθή λειτουργία του τρίτου μνημονίου στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, τόσο ο Κλάους Ρέγκλινγκ, όσο και ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group θεωρούν απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στα πλαίσια του ελληνικού προγράμματος. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ.Βίζερ, υπογράμμισε πως:

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ. Έχουμε σαφή μηνύματα από μερικά κράτη-μέλη, όπως η Φινλανδία, ότι τα κοινοβούλια τους δεν θα συμφωνήσουν στο κλείσιμο εάν δεν είναι απολύτως βέβαια ότι το Ταμείο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα

και συμπληρώνει πως “Οι κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είναι ξεκάθαροι και απαιτούν τη συναίνεση όλων τα κρατών- μελών για τις εκταμιεύσεις”.

Διαβάστε επίσης:  Ο κορωνοϊός τινάζει τον πλανήτη στον αέρα: Παγκόσμια οικονομική καταστροφή προ των πυλών

Σε αντίστοιχο ωστόσο ύφος, κινήθηκε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος αναφερόμενος στο ρόλο της παρουσίας του ΔΝΤ στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, του τρίτου μνημονίου, υποστηρίζει πως:

Η γλώσσα της Συνθήκης είναι σαφής, είμαι πεπεισμένος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η συμφωνία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του περασμένου Ιουλίου και η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Αυγούστου δηλώνει ξεκάθαρα ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα βιωσιμότητας ελληνικού του χρέους, ένα από τα πλέον βασικά σημεία διαφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, o επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δηλώνει πως υπάρχει σύγκλιση απόψεων, ανάμεσα στα δύο μέρη.