Κοίτασμα φυσικού αερίου “μαμούθ” στις ακτές της Αιγύπτου

173

Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε, ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών, πεδίο φυσικού αερίου που θα μπορούσε να είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.
Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν η Αίγυπτος θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της, σε φυσικό αέριο, για τις επόμενες δεκαετίες.

«Σύμφωνα με τα διαθέσιμα τεχνικά και γεωφυσικά στοιχεία, το πεδίο θα μπορούσε να περιέχει έως και 30 τρισ. κυβικά πόδια αερίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Eni.
Η εταιρία ανέφερε πως το πεδίο Ζορ βρίσκεται ανοικτά της μεσογειακής ακτογραμμής της Αιγύπτου σε βάθος 1.450 μέτρων και πιθανόν να καλύπτει μια περιοχή περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

«Το πεδίο Ζορ φαίνεται πως είναι το μεγαλύτερο στην Αίγυπτο και στη Μεσόγειο, ανέφερε η εταιρία, προσθέτοντας πως έχει πλήρη δικαιώματα παραχώρησης στην περιοχή.
Η Eni, η μεγαλύτερη ξένη εταιρία παραγωγός στην Αφρική, δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια μέσω της αιγυπτιακής θυγατρικής της IEOC και είναι μία από τις κυριότερες εταιρίες παραγωγής ενέργειας στη χώρα, με καθημερινή παραγωγή που αντιστοιχεί σε 200.000 βαρέλια πετρελαίου.

Διαβάστε επίσης:  Ακτή Ελεφαντοστού: Πέθανε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Τον περασμένο Ιούνιο, η Eni υπέγραψε συμφωνία ενεργειακής εκμετάλλευσης με το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου, αξίας δύο δισ. δολαρίων. Είχε προηγηθεί, τον Μάρτιο, η υπογραφή μνημονίου που επιτρέπει στον ιταλικό κολοσσό να διεξαγάγει έρευνες στο Σινά, στον κόλπο του Σουέζ, στις μεσογειακές ακτές της Αιγύπτου και σε περιοχές στο δέλτα του Νείλου.

Πηγή: ΑΜΠΕ