ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου: Η συμφωνία που ενοχλεί τους Τούρκους

130

Κοινό μέτωπο συνεργασίας συνέστησαν στον ενεργειακό τομέα συνέστησαν Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος κατά την τριμερή συνάντηση που έγινε στη Λευκωσία.

Κυρίαρχα ζητήματα η δημιουργία αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ και τη Κύπρο στην Ελλάδα και την Ευρώπη και η μεταφορά ηλεκτρισμού με καλώδιο που θα ενώνει τις τρεις χώρες γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες και αποτελεί πονοκέφαλο για την Τουρκία.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ειδικότερα στις ενεργειακές συμφωνίες ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι η Ελλάδα προσβλέπει σε λύση του προβλήματος χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων. Τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους και στενότερης συνεργασίας του Ισραήλ με την ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:  Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου μάλιστα χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση ιστορική τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη λέξη συχνά.

Ιστορική χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ανέφερε ότι εκφράστηκε η κοινή πεποίθηση ότι οι τρεις χώρες πρέπει να δράσουν συλλογικά για αντιμετώπιση των προκλήσεων. Στόχος της τριμερούς είπε o κ. Αναστασιάδης είναι η ειρήνη στη Μεσόγειο μέσω της συνεργασίας των κρατών ενώ ξεκαθάρισε ότι οι όποιες συμφωνίες δεν στρέφονται κατά του οποιουδήποτε κράτους. Παραμένουμε τόνισε ο Πρόεδρος σταθερά δεσμευμένοι στην προώθηση κοινών έργων στον τομέα της ενέργειας.