Κοινό μέτωπο για το μεταναστευτικό, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία και Πολωνία

304
ÌåôáíÜóôåò êÜèïíôáé óôçí Ïìüíïéá ôçí ÊõñéáêÞ 14 Éïõíßïõ 2015, ëßãåò þñåò ìåôÜ ôçí ÜöéîÞ ôïõò óôï ëéìÜíé ôïõ ÐåéñáéÜ. Áðü ôç ÌõôéëÞíç óôïí ÐåéñáéÜ ìåôáöÝñèçêáí ðåñßðïõ 2.000 Óýñïé ìåôáíÜóôåò êáé ðñüóöõãåò. (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÓÔÅÖÁÍÏÕ)

Την υποστήριξή τους στην ουγγρική κυβέρνηση εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί Τσεχίας, Σλοβακίας και Πολωνίας, όσον αφορά τον με τον οποίο η Ουγγαρία χειρίζεται το μεταναστευτικό.

«Σε μια έκφραση της αλληλεγγύης τους, οι πρωθυπουργοί είναι έτοιμοι να παρέχουν στην Ουγγαρία περαιτέρω βοήθεια», ανέφεραν σε, κοινή τους ανακοίνωση τους οι πρωθυπουργοί, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Βίζεγκραντ.

Η Πολωνή πρωθυπουργός Εύα Κόπατς δήλωσε πως τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να πάρουν τις δικές κυρίαρχες αποφάσεις στο πως θα αντιμετωπίσουν την μεταναστευτική κρίση.

«Πιστεύω πως η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος πρέπει να είναι λογική και επίσης οι χώρες πρέπει να πάρουν τις δικές τους κυρίαρχες αποφάσεις στο επίπεδο της έκθεσής τους στο πρόβλημα», δήλωσε.

Διαβάστε επίσης:  Ζάεφ στο Twitter: Η Μακεδονία του Ιλιντεν είναι μια λύση με την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω μπροστά

Η ίδια τόνισε πως επιθυμεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συζητήσει τρόπους αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης σύντομα, καθώς η κατάσταση θα βρεθεί εκτός ελέγχου, αν νέα κύματα μεταναστών φτάσουν στην Ευρώπη. Επανέλαβε, επίσης, την αντίθεση της σε υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Όρμπαν, ανέφερε πως η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει την άφιξη δεκάδων εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς έγγραφα, εάν αποτύχει να προστατέψει τα σύνορα της.

«Η Ευρώπη μπορεί να ξυπνήσει ένα πρωί και να διαπιστώσει πως οι πολίτες της είναι η μειονότητα στην ίδια τους την ήπειρο», κατέληξε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

ΠΗΓΕΣ: ΑΜΠΕ, Ρόιτερς, Sputnik