Κομισιόν: Δεύτερες σκέψεις για τις ποσοστώσεις στο προσφυγικό

235
διανομή, φυλλαδίου, πρόσφυγες, Πειραιά,

Το ενδεχόμενο απόσυρσης της πρότασης για την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην ανακατανομή 120.000 προσφύγων αφήνουν ανοιχτό πηγές της Κομισιόν. Αντ’ αυτού, αναμένεται να προταθεί η οικειοθελής συμμετοχή των ευρωπαϊκών χωρών στο σύστημα ανακατανομής, όπως ακριβώς ζητούν και τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης.

Ένας άλλος που εξετάζεται στην Κομισιόν είναι να αποσυρθεί η πρόταση για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος των κρατών που δεν υποδέχονται την ποσόστωση των αιτούντων άσυλο που έχουν συμφωνήσει.
Το αρχικό σχέδιο που είχε υποβάλει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προέβλεπε την επιβολή προστίμων ύψους έως και 0,002% του ΑΕΠ των χωρών που δεν θα υποδέχονταν τον αριθμό που τους αναλογούσε προς το παρόν.

Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει η αντίδραση της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίες επιμένουν στον υποχρεωτικό χαρακτήρα του προγράμματος, καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο, θα επιβαρυνθούν λιγότερο. Εάν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τότε Βερολίνο και Παρίσι θα αναγκαστούν να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες. Σημειώνεται ότι οι διαφωνούσες χώρες είναι η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Πολωνία.

Διαβάστε επίσης:  Δεκάδες πτώματα βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στη Ράκα της Συρίας

Εάν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία, το Λουξεμβούργο, το οποίο ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις ώστε να διεξαχθεί σχετική ψηφοφορία.

Η έγκριση μιας τέτοιας απόφασης με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία είναι «νομικά εφικτή, αλλά πολιτικά αντιπαραγωγική», διευκρινίζει αξιωματούχος της Ε.Ε. «Πέραν αυτού, δεν μπορούμε να στέλνουμε αιτούντες άσυλο σε χώρες όπου δεν είναι ευπρόσδεκτοι» συμπλήρωσε η ίδια πηγή.