Κομμάτι του Απόλλωνα 16 βρέθηκε στην Σελήνη

139
άχρηστη πληροφορία, Σελήνη, κρατήρας, μπύρα,

Ως μέρος της αποστολής του Απόλλωνα 16, το 1972,  το τρίτο στάδιο του πυραύλου Κρόνος V συνετρίβη σκόπιμα στην επιφάνεια της Σελήνης αφού είχε προωθήσει το πλήρωμα σε σεληνιακή τροχιά. Κάπου κατά μήκος της καθόδου του, οι επιστήμονες της NASA έχασαν τα ίχνη του και η θέση του είχε παραμείνει έκτοτε μυστήριο.

Ο μήκους 17,7 μέτρων κύλινδρος περιείχε υγρό υδρογόνο, δεξαμενές υγρού οξυγόνου και έναν κινητήρα  J2.  Αν και η σκόπιμη συντριβή του  στο φεγγάρι μπορεί να ακούγεται σαν απερίσκεπτη ενέργεια που γέμισε τον χώρο σκουπίδια, η συντριβή είχε ως στόχο να μετρηθεί η σεισμική δραστηριότητα, με την ελπίδα να μάθουμε περισσότερα για την επιφάνεια της Σελήνης.

Σαράντα-τρία χρόνια αργότερα, το σημείο της συντριβής έχει τελικά βρεθεί από τον Τζεφ Πλέσια, φυσικό και γεωλόγο από το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς.  Ο Πλέσια ανακάλυψε τα ίχνη πρόσκρουσης μέσω εικόνων υψηλής ανάλυσης από το Δορυφόρο Αναγνώρισης της Σελήνης (Lunar Reconnaissance Orbiter) της NASA

«Βρήκα τελικά τον  κρατήρα πρόσκουσης», είπε ο Πλέσια. «Μοιάζει με τους άλλους, αλλά η θέση του είναι πολύ πιο ακαθόριστη, δεδομένου ότι το ίχνος χάθηκε πριν από την πρόσκρουση.»

Αυτό δεν ήταν το μοναδικό αντικείμενο που άφησε στη Σελήνη η αποστολή του Απόλλωνα 16.  Μαζί με διάφορες συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της αποστολής, ο αστροναύτης Τσαρλς Ντουκ άφησε επίσης μια φωτογραφία της οικογένειάς του.  Στο πίσω μέρος του οικογενειακού πορτρέτου, έγραψε, «Αυτή είναι η οικογένεια του αστροναύτη Τσάρλι Ντουκ από τον πλανήτη Γη, που προσγειώθηκε στο φεγγάρι στις 20 Απριλίου, 1972.»