Κρήτη: Τα στοιχεία καταγραφής καρκίνου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα!

28
Περιστέρι, ψηφιακή, μαστογραφία, άπορες, γυναίκες,

Συγκλονιστικά στοιχεία θα παρουσιαστούν σήμερα στο περιφερειακό…
συμβούλιο από τον καθηγητή Χρ.Λιονή- οι θάνατοι και η νοσηρότητα, ποιες μορφές “θερίζουν”

Αποκαρδιωτικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας- καταγραφής των περιπτώσεων καρκίνου στην Κρήτη! Η πρώτη καταγραφή που έγινε από τη διεπιστημονική ομάδα που συγκροτήθηκε από τον κ.Χρ.Λιονή ,σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης, δείχνει ότι οι νεοπλασίες στην περιοχή μας τα τελευταία 20 χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα! Σχεδόν 30.000 θανάτους από κακοήθεις νεοπλασίες είχαμε την περίοδο 1992-2013- εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία τους αφορούσε άνδρες (60%) και λιγότερο γυναίκες (40%)!

Στα πλαίσια του Κέντρου Καταγραφής Καρκίνου έγινε η έρευνα όλο αυτό το διάστημα. Τα στατιστικά που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στο περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ο κ.Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, θα…προβληματίσουν τους πάντες!

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η η νοσηρότητα όσο και η θνησιμότητα-παρά τα νέα φάρμακα και την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης- αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Είχαμε σχεδόν 2800 νέες περιπτώσεις από κακοήθεις νεοπλασίες το 1992 σε επίπεδο Κρήτης (το 70% άνδρες) ενώ το 2013 είχαμε πάνω περίπου 3.400!

Σε επίπεδο πληθυσμού ανά 100.000 κατοίκους αγγίξαμε τις 500 περιπτώσεις καρκίνων…
Όλες οι καμπύλες είναι ανοδικές. Τόσο της νοσηρότητας, όσο και της θνησιμότητας. Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνων καταγράφονται στους βόρειους, παραλιακούς και πιο πυκνοκατοικημένους δήμους (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χερσόνησος, Χανιά) αλλά και δυστυχώς στη Βιάννο όσον αφορά το γυναικείο πληθυσμό!

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνων αφορούν τον πνεύμονα και τον προστάτη για τους άνδρες, αλλά και το σύνολο του πληθυσμού, τον καρκίνο του μαστού για τις γυναίκες, ενώ ψηλά είναι και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Σημαντική αύξηση αυτά τα 22 χρόνια παρουσίασαν ο καρκίνος του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας, οι λευχαιμίες και θυρεοειδής.

Το Κέντρο Καταγραφής

Το Κέντρο Καταγραφής Καρκίνου συλλέγει τα στοιχεία, όπως συμφωνήθηκε να γίνει μεταξύ περιφέρειας Κρήτης και Πανεπιστημίου- με πρωτοβουλία του προέδρου του Σώματος κ.Πιτσούλη και του καθηγητή κ.Λιονή- και είναι κάτι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, όπου αρχεία, στατιστική και επιστημονική καταγραφή δεν είναι στο…φόρτε της διοίκησης!
Περιφέρεια και Πανεπιστήμιο προχώρησαν, όπως είναι γνωστό, στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με στόχο να γίνει ένα ολοκληρωμένο περιφερειακό αρχείο με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογιών και με στόχο τη συστηματοποίηση και αειφόρο ανάπτυξη στο πεδίο της Υγείας.
«Τα αποτελέσματα της Έρευνας –τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια Κρήτης (ΠΚ) και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΚ, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες και τους Φορείς Υγείας- θα συμβάλουν στην διεξαγωγή συμπερασμάτων χρήσιμων για την δημιουργία πολιτικών υγείας, την δημιουργία κατευθυντήριων οδηγιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, επιφέροντας έτσι άμεσα και έμμεσα οφέλη στις τοπικές κοινότητες αλλά και στο σύνολο της Περιφέρειας Κρήτης. Τέτοια είναι η μείωση του κόστους των θεραπευτικών αγωγών και των φαρμάκων, η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, προώθηση τοπικών χαρακτηριστικών που λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες όπως η κρητική διατροφή και ο τρόπος ζωής, η φύση, τα βότανα, το κλίμα κ.α)» είχε σημειωθεί στο περιφερειακό συμβούλιο που εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση.

Διαβάστε επίσης:  Οι κίνδυνοι που εμπεριέχει το νερό όταν μένει για ώρες στο ποτήρι (Βίντεο)

Σημαντικό έργο

Το Κ.Κ.Κ. του Πανεπιστημίου Κρήτης, αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία της Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής (εργαστήριο Βιο-στατιστικής). Το Κέντρο αυτό στεγάζεται στον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, και συνεχίζει την συνεργασίας του με την Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η συνεργασία αυτή έχει ως στόχο τη συλλογή, την καταγραφή και την ανάλυση δεδομένων σχετικών με ασθενείς που πάσχουν ή που απεβίωσαν από καρκίνο, σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης. Παράλληλα έχει λάβει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας αρχείου με ευαίσθητα δεδομένα από το Τμήμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

Το Κ.Κ.Κ είναι το μοναδικό Κέντρο που λειτουργεί σε ελληνική Περιφέρεια και η βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών, είναι στοιχείο απαραίτητο για την αειφόρο ανάπτυξη στο πεδίο της υγείας.