Κως: Στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” οι Σύροι πρόσφυγες

215

Στη μία τα ξημερώματα της Κυριακής άρχισε η επιβίβαση των προσφύγων από τη Συρία στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται στο λιμάνι της Κω.

Τουλάχιστον 321 πρόσφυγες από τη Συρία επιβιβάστηκαν από χθες στη 1:30 τα ξημερώματα στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που βρίσκεται στο λιμάνι της Κω προκειμένου να φιλοξενήσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παράτυπους μετανάστες.

Η προσέλευση των προσφύγων στο πλοίο έγινε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας από την αστυνομία και το λιμενικό.

Όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων, την ασφάλεια των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν στο πλοίο, θα έχουν από κοινού λιμενικό και αστυνομία. Οι αρχές φοβούνται για την ύπαρξη συμπλοκών και επεισοδίων μεταξύ μεταναστών διαφορετικών εθνοτήτων.

Χθες δημιουργήθηκε ένταση, όταν περίπου 50 μετανάστες Αφγανικής, Πακιστανικής και Ιρανικής καταγωγής συνεπλάκησαν έξω από το αστυνομικό τμήμα του νησιού, όπου περίμεναν για να καταγραφούν στη λίστα για την απόκτηση εγγράφων προσωρινής παραμονής.

Στο πλοίο βρίσκονται 110 άτομα πλήρωμα και αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή για περίπου 15 ημέρες.

Διαβάστε επίσης:  Έβρος: Κεραυνός χτύπησε λεωφορείο του ΚΤΕΛ επιβάτες! (Βίντεο)

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο πλοίο πιθανότατα θα αντικατασταθεί στη συνέχεια με άλλο.

Την ίδια ώρα στη Μυτιλήνη, περίπου 3.000 είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες κάθε ηλικίας που βρίσκονται στο λιμάνι περιμένοντας να βρουν εισιτήρια με τα πλοία της γραμμής που θα τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν στον Πειραιά. Χθες Σάββατο, με έκτακτο δρομολόγιό του το BLUE STAR 2 μετέφερε 1.700 οι οποίοι όμως θα αντικατασταθούν με άλλους τόσους που βρίσκονται στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια, το οποίο είναι υπερπλήρες.
Τις τελευταίες μέρες οι ροές μεταναστών και προσφύγων από τα Μικρασιατικά παράλια προς τη Λέσβο έχουν αυξηθεί πολύ, φτάνοντας και ξεπερνώντας ακόμα και τον αριθμό των 2.000 προσφύγων το 24ωρο.

Εν τω μεταξύ 42 μετανάστες περισυνέλεξε τις πρωινές ώρες το λιμενικό, ανοικτά του Αγαθονησίου. Άλλους 35 διέσωσε χθες βράδυ πλωτό σκάφος της FRONTEX ανοικτά της Λέσβου.