“Κόκκινα” δάνεια και προστασία α’ κατοικίας – Τι υποστηρίζει η κάθε πλευρά

127
Έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα σε τεχνικό επίπεδο για την τέταρτη αξιολόγηση

Την κοινή συνισταμένη στο «καυτό» ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, επιχειρούν εκ νέου να βρουν αυτήν την ώρα, το οικονομικό επιτελείο και οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφορές της κυβέρνησης και τους πιστωτές εστιάζονται στο εάν η νέα αγορά που θα δημιουργηθεί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αφορά μόνον τα δάνεια άνω του 1 εκ. ευρώ, που είναι επιχειρηματικά, ή και τα μικρότερα δάνεια συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών.

Η ελληνική πλευρά προτείνει, η αγορά των «κόκκινων» δανείων από πιστωτικούς φορείς και funds να αφορά μόνον στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, όπως συνέβη στην Κύπρο. Από την πλευρά τους, οι θεσμοί ζητούν να μειωθεί το όριο του 1 εκ. ευρώ, προκειμένου να πωλούνται και στεγαστικά δάνεια ιδιωτών.

Επίσης διαφοροποιήσεις υπάρχουν στο εάν οι φορείς που θα αποκτήσουν τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες, θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε πράξεις αναγκαστικής είσπραξης από τους οφειλέτες, ή θα περιορίζονται σε απλή διαχείριση.

Για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση ζητεί να εξαιρεθούν όσοι έχουν υπαχθεί στον «νόμο Κατσέλη» και να τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που να καλύπτουν το 58%- 60% του συνόλου αυτών των δανειοληπτών.

Οι θεσμοί επιμένουν η προστασία να αφορά μόνον σε δανειολήπτες στο όριο της φτώχειας. Επίσης, ζητούν επιτάχυνση στην εκδίκαση των αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και προσλήψεις προσωπικού στα δικαστήρια της χώρας.

Σημειώνεται ότι, υπάρχουν ακόμη ορισμένες λεπτομέρειες για να επέλθει πλήρης συμφωνία και στα υπόλοιπα ζητήματα, όπως η ρύθμιση για τις 100 δόσεις (θα μηδενιστεί σταδιακά έως το 2017 το χρονικό όριο «αποπομπής» από τη ρύθμιση, ενώ στη συνέχεια θα υπάρχει δυνατότητα καθυστέρησης μόνον για μία φορά ανά εξάμηνο), οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων (προτείνεται η σταδιακή μείωσή τους) και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση (οι πιστωτές θέλουν να βεβαιωθούν ότι είναι νομικά υλοποιήσιμη η επιπλέον φορολόγηση στον στοιχηματισμό).

Την ίδια ώρα κλίμα ικανοποίησης επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια της ευρωζώνης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ καλοσώρισε την “καλή πρόοδο” που έχει επιτευχθεί στις διαβουλεύσεις για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και σε αυτά που σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, μεταρρυθμίσεις που, όπως αναφέρει “είναι καθοριστικές για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης” των ελληνικών τραπεζών.

Διαβάστε επίσης:  "Φωτιά" στη τιμή της βενζίνης

Επιπλέον, αναγνώρισε πως έχει επιτευχθεί συμφωνία “σε πολλά ζητήματα”, ενώ ανακοίνωσε πως ακολουθώντας την εντολή του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, το Euroworking group θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη.

Σχολιάζοντας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο επιτεύχθηκε «πολύ μεγάλη πρόοδος», ανώτατοι παράγοντες της ευρωζώνης ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η συνεδρίαση των εκπρόσωπων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, την Τρίτη, θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης. Σημειώνεται πως στόχος της εν λόγω συνεδρίασης κατόπιν της εξουσιοδότησης του Eurorgroup, είναι να αξιολογήσει την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. και τη μεταφορά των 10 δισ. για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η σύνοδος της ομάδας των 20 που συνεδριάζουν σήμερα στην Αττάλεια, υπό το βάρος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Αργά χθες βράδυ τέσσερις Τούρκοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, όταν ένας καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κατά τη διάρκεια εφόδου της αστυνομίας σε ύποπτο διαμέρισμα στην πόλη Γκα-ζιά-ντεπ. Η πόλη βρίσκεται στη μεθόριο με τη Συρία, 300 χιλιόμετρα από την Αττάλεια. Σε άλλο περιστατικό, πάλι κοντά στην Γκα-ζιά-ντεπ τέσσερις μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που επέβαιναν σε αυτοκίνητο σκοτώθηκαν από τον τουρκικό στρατό την ώρα που πλησίαζαν στρατιωτικό φυλάκιο.

Κάλεσμα στους ηγέτες της ομάδας των 20 να δείξουν απόλυτη αποφασιστικότητα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, απευθύνει μέσω twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

“Η πολιτική της Ευρώπης στο προσφυγικό ζήτημα δεν αλλάζει”, δήλωσε από την Αττάλεια ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας πως δεν πρέπει να συγχέουμε τις διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων που φθάνουν στην Ευρώπη.

“Είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για μια προσέγγιση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση” δήλωσε στο περιθώριο της Συνόδου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Πεσκόφ.

Στην Αττάλεια βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος θα έχει κατ ιδίαν συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου με σειρά ηγετών, μεταξύ αυτών και με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.