Λίστα Μπόργιανς: «Φτωχοί» στην Ελλάδα, πλούσιοι στο εξωτερικό!

90
Suddeutsche Zeitung, αποκάλυψη, ονόματα, υπεράκτιες,

Στην εφορία δήλωναν «ψίχουλα», αλλά στο εξωτερικό έστελναν παχυλά εμβάσματα. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τους ελέγχους που έχουν γίνει στα πλαίσια της διερεύνησης της λίστας Μπόργιανς.

Το κατώφλι των Οικονομικών Εισαγγελέων καλούνται να περάσουν τις επόμενες ημέρες δεκάδες άτομα που περιλαμβάνονται στην “λίστα Μπόργιανς”, οι οποίοι καλούνται σε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι Εισαγγελείς που αξιολογούν τα στοιχεία της λίστας καταθετών στην ελβετική τράπεζα, καλούν σε εξηγήσεις τους πρώτους εκατό φορολογούμενους που εμφανίζουν αποκλίσεις εκατομμυρίων στα δηλωθέντα εισοδήματα με τα ποσά που εμπιστεύτηκαν στην UBS.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων εισοδημάτων που δηλώθηκαν την δωδεκαετία 2000-2012 από πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην λίστα που παρέδωσαν οι αρχές του κρατιδίου Β.Ρηνανίας-Βεστφαλίας, είναι σε ορισμένες περιπτώσεις κραυγαλέα : “Ο φορολογούμενος μεσαίας, μέτριας ή και χαμηλής οικονομικής δύναμης στην Ελλάδα είναι ένας μεγαλοκαταθέτης, “καλός ή εξαίρετος” πελάτης ελβετικών τραπεζών στο εξωτερικό”, αναφέρουν χαρακτηριστικά όσοι αξιολογούν τα στοιχεία της λίστας.

Διαβάστε επίσης:  Πέθανε ο ιδρυτής της Aegean Θεόδωρος Βασιλάκης

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις της λίστας που δείχνουν τα εισοδήματα που δήλωναν στην εφορία μεταξύ 2000 και 2012 και εκείνων που έστελναν στο εξωτερικό είναι οι εξής:

• έμπορος ετοίμων ενδυμάτων δήλωνε την 12ετία εισοδήματα ύψους 838.000 ευρώ και είχε στην UBS 5.300.000 ευρώ

• πολιτικός μηχανικός δήλωνε εισοδήματα 2,5 εκατ. ευρώ και είχε καταθέσεις 6,5 εκατ. ευρώ

• συνταξιούχος δήλωνε 477.000 και είχε έξω καταθέσεις 1,9 εκατ. ευρώ

• δημόσιος υπάλληλος με εισοδήματα την 12ετία 813.000 ευρώ είχε καταθέσεις 2,7 εκατ. ευρώ

• συνταξιούχος με 1.150.000 είχε καταθέσεις 5,2 εκατομμυρίων

• γιατρός με δηλωθέντα εισοδήματα 1,5 εκατ. είχε “οικονομίες” 5,5 εκατ. ευρώ

• δικηγόρος με δηλωθέντα εισοδήματα 800.000 είχε στην UBS 3,5 εκατ. ευρώ