Λαγκάρντ στον Ευκλείδη: Επιθεώρηση, τράπεζες και μετά η συζήτηση για αναδιάρθρωση

113
Η ηγεσία του ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι το Ταμείο δεν ζητεί πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση

Αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθεί η επιθεώρηση και να ανακεφαλαιωθούν οι τράπεζες υποσχέθηκε ότι θα κάνει ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής του Ταμείου φέρεται να υπογράμμισε στον Ελληνα υπουργό ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και χωρίς την αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο Ελληνικό Πρόγραμμα.

Η συνάντηση έγινε στη Λίμα του Περού και φαίνεται ότι ο κ. Τσακαλώτος αποδέχθηκε ότι πριν ξεκινήσει η διαδικασία της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να προηγηθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση το Ταμείο ανακοίνωσε τα εξής:

“Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκε σήμερα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, στο περιθώριο της ετήασιας συνόδου του Ταμείου στη Λίμα του Περού. Ο υπουργός ενημέρωσε τη Γενική Διευθύντρια και το προσωπικό του ΔΝΤ σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς και την πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Η Γενική Διευθύντρια ανέφερε ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές στην προώθηση της ατζέντας μεταρρυθμίσεων της χώρας “.

Διαβάστε επίσης:  Αυτά είναι τα τέσσερα βασικά θέματα του EuroWorking Group

Στη δήλωση του ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε τα εξής:

«Η συνάντηση που είχαμε σήμερα με την κ. Κριστίν Λαγκάρντ έγινε σε θετικό λίμα. Η κ. Λαγκάρντ συμμερίζεται την προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρωθεί έγκαιρα η πρώτη αξιολόγηση ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως έχει προγραμματιστεί, πριν την 1 Ιανουαρίου του 2016.

Αμέσως θα ξεκινήσει μία ουσιαστική συζήτηση για το χρέος, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ικανές συνθήκες για την Ελλάδα, ώστε να αλλάξει σελίδα και να φανεί στην πράξη η έξοδος από την κρίση» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.