Λευκός καπνός από το Χίλτον «Κλείδωσε» η συμφωνία – Απομένουν κάποιες λεπτομέρειες

136

Σε συμφωνία κατέληξαν  οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών, με τις δυο πλευρές να έχουν συμφωνήσει στο κείμενο του μνημονίου, και να απομένουν μόνο μερικές τεχνικές λεπτομέρειες για την οριστικοποίησή της την επόμενη ώρα.
«Είμαστε πάρα πολύ κοντά, 1-2 πολύ μικρές λεπτομέρειες (παραμένουν) για τα προαπαιτούμενα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης αποχώρησαν από το ξενοδοχείο Hilton και πήγαν στον Μέγαρο Μαξίμου όπου ενημερώνουν τον πρωθυπουργό.

«Έχουμε λευκό καπνό» σχολίαζε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, διευκρινίζοντας ότι με «αμοιβαίο συμβιβασμό» έκλεισαν όλα τα μεγάλα μέτωπα όπως τα «κόκκινα» δάνεια, το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, και η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης:  «Μακεδονία του Ίλιντεν»: Αυτό είναι το νέο όνομα που πέφτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Σύμφωνα με πήγες προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι δεν θα ληφθεί κανένα νέο μέτρο αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015-2016.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι στόχοι που συμφωνήθηκαν είναι πρωτογενές έλλειμμα -0,25% του ΑΕΠ το 2015, +0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, +1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και +3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.