«Λουκέτο» στο ιστορικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “Τάνγιουγκ”

157

Το υπουργείο Πολιτισμού και Πληροφοριών της Σερβίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επικύρωσε την απόφαση για την παύση λειτουργίας του ιστορικού ειδησεογραφικού πρακτορείου “Τάνγιουγκ”.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι δύο προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του “Τάνγιουγκ” απέτυχαν αφού δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από αγοραστές και η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο του.

Τραγική σύμπτωση αποτελεί το γεγονός ότι η απόφαση για το κλείσιμο του “Τάνγιουγκ” επικυρώνεται την ίδια ημέρα που άρχισε το πρακτορείο να λειτουργεί.

Στις 5 Νοεμβρίου του 1943 το “Τάνγιουγκ” από την παρανομία μετέδιδε την πρώτη είδηση για την αντιφασιστική ένοπλη δράση των παρτιζάνων του Τίτο με τη φράση: “Εδώ, τηλεγραφικό πρακτορείο της νέας Γιουγκοσλαβίας…το ‘Τάνγιουγκ’ μεταδίδει”.

Ύστερα από 73 χρόνια, η κυβέρνηση Βούτσιτς αποφάσισε να “σβήσει” ένα ιστορικό πρακτορείο ειδήσεων που μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80 συγκαταλέγονταν μέσα στα πέντε μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων του κόσμου.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας βλέποντας τη δυσαρέσκεια κυρίως της κοινής γνώμης στο εσωτερικό αλλά και τις αντιδράσεις από το εξωτερικό προσπάθησε σήμερα να αποποιηθεί των ευθυνών του για το κλείσιμο του “Τάνγιουγκ”.

Διαβάστε επίσης:  Ο Τύπος της Παρασκευής 18/5

Στην συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου επιτέθηκε φραστικά στον υπουργό Πολιτισμού Ίβαν Τάσοβατς, καθιστώντας τον υπεύθυνο για την παύση λειτουργίας του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων.
“Θέλω για τα πρακτικά και την ιστορία να πω ότι εγώ ήμουν κατά του κλεισίματος του Τάνγιουγκ. Εσύ Τάσοβατς μου έλεγες ότι είναι αναγκαίο για την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά τώρα δεν βάζεις τις δικιά σου πλάτη για να σηκώσεις το βάρος αλλά την δικιά μου πλάτη…” είπε ο Αλ. Βούτσιτς στην συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου απευθυνόμενος στο υπουργό Πολιτισμού.

Τα λόγια αυτά δεν έχουν πλέον καμία βαρύτητα και μάλλον αποτελούσαν επίδειξη εντυπωσιασμού αφού λίγα λεπτά αργότερα ο ίδιος ο Σέρβος πρωθυπουργός υπέγραψε την απόφαση για το κλείσιμο του “Τάνγιουγκ”.
Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να μεταφερθεί στο μουσείο της Γιουγκοσλαβίας το φωτογραφικό αρχείο του “Τάνγιουγκ”, που περιλαμβάνει 3,5 εκατομμύρια αρνητικά φωτογραφιών.