Λουτρό αίματος στην Καμπούλ

139

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν από την επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό που έγινε το πρωί στο κέντρο της Καμπούλ. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επίθεση στην αφγανική πρωτεύουσα μετά την ανάδειξη στην ηγεσία των Ταλιμπάν του διαδόχου του μουλά Όμαρ. Αρχικά οι Αρχές είχαν κάνει λόγο για 8 νεκρούς.

Από την έκρηξη καταστράφηκαν πολλές κατοικίες καθώς και μία αγορά και προκλήθηκε  κρατήρας βάθους περίπου δέκα μέτρων. Οι αφγανικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να προσφέρουν αίμα στα νοσοκομεία, τα οποία γέμισαν με τραυματίες μετά την επίθεση.

Ερευνητές της αστυνομίας εκτιμούν πως στόχος της επίθεσης ήταν το στρατιωτικό κτίριο που βρίσκεται κοντά στο σημείο της επίθεσης.

Πάντως ο Ζαμπιχουλάχ Μοτζάχιντ, εκπρόσωπος των ανταρτών Ταλιμπάν δήλωσε πως δεν γνωρίζει για την επίθεση.

Έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (Unama)

Οι Ταλιμπάν δεν διεκδικούν γενικά την ευθύνη των επιθέσεων στις οποίες σκοτώνονται άμαχοι, αν και είναι υπεύθυνοι για την πλειονότητα των βίαιων επεισοδίων εναντίον αμάχων, σύμφωνα με μία έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, που σημαδεύθηκε από το τέλος της μάχιμης αποστολής του NATO, οι βιαιότητες εναντίον αμάχων έφθασαν σ’ ένα επίπεδο ρεκόρ με 1.592 θανάτους και 3.329 τραυματισμούς, σύμφωνα με την Unama.
Οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν τα θύματα στους κόλπους της αφγανικής αστυνομίας και του στρατού που αντιμετωπίζουν μόνοι τους μία εξέγερση η οποία εκτείνεται πλέον σχεδόν στο σύνολο του Αφγανιστάν και όχι μόνο στο νότιο τμήμα της χώρας.

Διαβάστε επίσης:  Παγκόσμιο σοκ για το λουτρό αίματος στη Γάζα - Έκτακτη σύγκληση του Σ.Α.

Οι βιαιότητες στην Καμπούλ, στην Κανταχάρ και στη Λογκάρ είναι το πρώτο κύμα μεγάλων επιθέσεων που εξαπολύεται μετά την ανάδειξη του μουλά Αχτάρ Μανσούρ στην ηγεσία των Ταλιμπάν την περασμένη εβδομάδα, σε αντικατάσταση του ιστορικού ηγέτη μουλά Όμαρ.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση είναι το φλέγον θέμα που κληρονομεί ο μουλάς Μανσούρ. Έπειτα από έναν πρώτο κύκλο συνομιλιών στις αρχές Ιουλίου στο Πακιστάν, μία δεύτερη συνάντηση των δύο πλευρών επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε επ΄αόριστον έπειτα από την ανακοίνωση του θανάτου του μουλά Όμαρ. Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία για την επανάληψη του διαλόγου.