Μέτρα για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής στα νοσοκομεία

135
Στο «Σωτηρία» οι Έλληνες που επέστρεψαν από το Diamond Princess

Η άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία και στην κοινωνία ευρύτερα και το τεράστιο πρόβλημα της μικροβιακής  αντοχής στα ελληνικά νοσοκομεία, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Μπασκόζου με την Επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ για την προώθηση της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών.

Κατά τη συνάντηση αποφασίσθηκε η άμεση συγκρότηση και λειτουργία των επιτροπών επιτήρησης της κατανάλωσης και ορθής χρήσης των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία και η εφαρμογή του πρόσφατου νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής.

Επιπλέον θα προωθηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο η υποχρεωτική εκπαίδευση όλου του προσωπικού των νοσοκομείων σε θέματα εφαρμογής μέτρων πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων και της ορθής χρήσης αντιβιοτικών μέσω νοσοκομειακών θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τέλος αποφασίσθηκε η υιοθέτηση της ελεγχόμενης χορήγησης αντιβιοτικών από τα φαρμακεία μόνο με ιατρική συνταγή.

Διαβάστε επίσης:  Γρήγορο τεστ για τον κορονοϊό ετοιμάζει η Bosch

Στη συνάντηση τονίστηκε η δέσμευση του υπουργείου Υγείας για την άμεση υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων, καθώς η αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής  αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ασθενείς και το υγειονομικό σύστημα. Για την Ελλάδα υπάρχει δέσμευση, σε διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.