Μίχαλος: «Κίνδυνος να διαρραγεί η κοινωνική ειρήνη-Πρέπει να το καταλάβουν οι δανειστές»

159
Μίχαλος: Σε 8 λεπτά η ίδρυση επιχείρησης στο ΕΒΕΑ

«Εκρηκτικό, αρνητικό μείγμα» δημιουργεί ο συνδυασμός της μεταφοράς της φορολογικής έδρας ολοένα περισσότερων ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και της προσφυγής τους σε ξένες τράπεζες αντί για τις εγχώριες.

Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της 1ης συνάντησης βαλκανικών επιμελητηρίων στη Φλώρινα.

Ο ίδιος σημείωσε, πάντως, ότι οι αριθμοί που ακούγονται σε ότι αφορά τον αριθμό των ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν ήδη μεταναστεύσει (60.000- 63.000) δεν εδράζονται στην πραγματικότητα και τη λογική.

«Ακριβείς αριθμούς δεν μπορεί να έχει κανένας, είναι όμως γεγονός ότι με την ευκολία που υπάρχει πλέον, είναι πολλοί οι επιχειρηματίες που μεταναστεύουν. Προ δύο ετών ήταν πιο κοστοβόρος η όλη διαδικασία και ακόμη υπήρχε ο παράγων ελπίδα.

»Σήμερα επειδή έχει απλοποιηθεί και η διαδικασία εκ μέρους των βαλκανικών χωρών είναι πολύ πιο εύκολο και παρατηρείται και μετανάστευση της φορολογικής έδρας και τραπεζικές συνεργασίες μεταξύ ελληνικών εταιρειών και ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων, ιδίως στη Βουλγαρία και την Κύπρο», σημείωσε ο κ. Μίχαλος.

Διαβάστε επίσης:  ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα και παροχές πληρώνονται σήμερα

Υποστήριξε δε «αυτά τα δύο μαζί μπορούν να αποτελέσουν ένα εκρηκτικό αρνητικό μείγμα όσον αφορά την ομαλή λειτουργία της αγοράς, της οικονομίας και της ευρύτερης κοινωνίας. Διότι αν συνεχίσει να υπάρχει μεγάλη μετανάστευση, θα μειωθούν έτι περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα της χώρας, και αν τα χρήματα των επιχειρήσεων διοχετεύονται σε ξένα τραπεζικά συστήματα, στην ουσία καθηλώνεται το (ελληνικό) τραπεζικό σύστημα».

«Κίνδυνος να διαρραγεί η κοινωνική ειρήνη»

Πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να αντιληφθούν οι εταίροι και δανειστές της Ελλάδας είναι ότι διανύοντας την έκτη υφεσιακή χρονιά το οικονομικό σύστημα έχει στερέψει και η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. «Κινδυνεύουμε με διαρραγή της κοινωνικής ειρήνης και αυτό δεν είναι επιθυμητό από κανέναν, ούτε από τους εταίρους και δανειστές μας, που ευελπιστούν κι αυτοί ότι κάποια στιγμή θα πάρουν τα λεφτά τους» υπογράμμισε.