Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021
25.7 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 2009.... Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει τις πύλες του για το κοινό, για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών.

Μαλαγουζιά: η άνοιξη μέσα της!

Η Μαλαγουζιά είναι μια ποικιλία που δίνει λευκά κρασιά με χαρακτήρα ξεχωριστό και σπάνιες αρετές. Λατρεύει δε τα ελληνικά εδάφη, τόσο που καλλιεργείται σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας, έστω και σε μικρές εκτάσεις.

Με την κλασική λευκή οινοποίηση δίνει συνήθως ξηρά, αχνοκίτρινα κρασιά με υπέροχα αρωματική και σύνθετη προσωπικότητα που διακρίνονται από λευκόσαρκα φρούτα, όπως ροδάκινο, γιαρμά, αλλά και εξωτικούς καρπούς όπως μάνγκο, λίτσι κι ανανά, φρέσκα αρωματικά βότανα, λευκά άνθη, πράσινο πιπέρι κι εσπεριδοειδή, κι ακόμη, κάποιες μοσχατίζουσες νότες, όπως λουκούμι και τριαντάφυλλο.

Πρόκειται για κρασιά με αρκετά καλό σώμα και ικανοποιητικές οξύτητες. Ένα διακριτικό πέρασμα από βαρέλι μπορεί να τους προσδώσει ενδιαφέρον και σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, τα προικίζει και με ανθεκτικότητα στο χρόνο. Τέλος, κάποιες προσπάθειες οινοποίησής της σε γλυκό κρασί, έχουν στεφθεί με επιτυχία.

Ποια Μαλαγουζιά να επιλέξετε

Για να απολαύσετε σε όλο το μεγαλείο το ταμπεραμέντο της και να γνωρίσετε την αυθεντική πλευρά της, επιλέξτε μονοποικιλιακά κρασιά. Η ποικιλιακή τυπικότητα είναι ζωηρή, τόσο στη Μαλαγουζιά της Τέχνης Οίνου και του Τετράμυθου, όσο και στου Γεροβασιλείου και στης Κλαούντιας Παπαγιάννη, όλα τους κρασιά μεγάλης κλάσης. Πιο ξεχωριστές προσεγγίσεις, με ταυτότητα και μοναδική προσωπικότητα, είναι εκείνες του κτήματος Άλφα, του Παπαϊωάννου και του Συμεωνίδη. Η Μαλαγουζιά του Αρβανιτίδη και του Αβαντίς παρουσιάζονται με ιδιάζουσα, γοητευτική πολυπλοκότητα, ενώ εκείνη του Αντωνόπουλου είναι μια πιο straight επιλογή γεμάτη μεταλλικότητα και νεύρο. Αν θέλετε να δοκιμάσετε την επίδραση του βαρελιού επάνω της, προτείνουμε τη Μαλαγουζιά Δρυός του Χατζημιχάλη.

Επόμενο βήμα, να την γευτείτε στα χαρμάνια της. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θα βρείτε την συνοινοποίησή της με Viognier στο Thyrsus της Οινογένεσις, αλλά και στον αντισυμβατικό, 12μηνης παλαίωσης καπνιστό οίνο του Δαλαμάρα, που φτιάχνεται με χαρμάνι της Μαλαγουζιάς και του Ασύρτικου, όπου θα διαπιστώσετε πως η ποικιλία αυτή δεν αστειεύεται. Ως επίλογος, η Μαλαγουζιά Όψιμου Τρύγου του Γεροβασιλείου, αποθεώνει την γλυκιά πλευρά του χαρακτήρα της, κι αν και το Ωμέγα από το Κτήμα Άλφα είναι χαρμάνι με Gewurztraminer, ο αρωματικός πλούτος της Μαλαγουζιάς καθορίζει εδώ το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.κρασι

Μαλαγουζιά στο ποτήρι, αρωματικά εδέσματα στο πιάτο

Για την ξηρή εκδοχή της Μαλαγουζιάς, επιλέγουμε πιάτα όπως ριζότο, ζυμαρικά, σαλάτες και λαχανικά. Λευκές τυρένιες σάλτσες, άφθονα αρωματικά βότανα, πέστο, σκορδάτες μαγεριές, πράσινα λαχανικά, όπως σπαράγγια, χόρτα, πράσινες πιπεριές, κολοκυθάκια, αλλά και λαδερά όπως αρακάς, γεμιστά και τουρλού, είναι κάποια από τα πιάτα που της έρχονται γάντι.

Αν διαλέξουμε κρασί περασμένο από βαρέλι τότε έχουν ενδιαφέρον οι συνδυασμοί ακόμα και με κρεατικά, όπως αρνάκι φρικασέ, κοτόπουλο λεμονάτο και ελαφριά, καπνιστά αλλαντικά όπως προσούτο και χαμόν ή επίσης και λιπαρά ψάρια, όπως πέστροφα καπνιστή.

Σε περίπτωση που θέλουμε να σερβίρουμε τη γλυκιά εκδοχή της, τότε επιλέγουμε επιδόρπιο όχι υπερβολικά γλυκό, που καλό είναι να βασίζεται στα φρέσκα φρούτα ή στις ελαφριές κομπόστες, π.χ. τάρτα με φρέσκες φράουλες, μπαβαρουάζ με πορτοκάλι, παγωτό βανίλια με κομπόστα ανανά, γλυκά αμυγδάλου ή με λευκή σοκολάτα, κ.ά.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Καστελόριζο: Covid free

Καστελόριζο: Το περιζήτητο νησί με τη σπηλιά που ελάχιστοι γνωρίζουν(βίντεο)

Οι Δωριείς του έδωσαν το όνομα Μεγίστη, οι Άραβες το ονόμαζαν «Μαγιάς», οι Οθωμανοί «Μεΐς». Καστελόριζο ονομάστηκε τον 14ο αιώνα από τους Ιωαννίτες Ιππότες,...

Η Φωτογραφία της Ημέρας

Μια θαυμάσια εικόνα από την Μαδαγασκάρη μας προσφέρει ο φωτογράφος Bogdan Comanescu. Πρόκειται για την περίφημη "λεωφόρο των μπαομπάμπ" την ώρα της ανατολής του ήλιου.

Αράχοβα Ναυπακτίας: To “στολίδι” της Ευηνολίμνης που συνδυάζει πράσινο και γαλάζιο!(βίντεο)

Μόλις ακούσετε Αράχωβα, το μυαλό σίγουρα πηγαίνει στη διάσημη και κοσμοπολίτισσα του Παρνασσού! Κι όχι άδικα! Ωστόσο, η συνονόματή της στη Ναυπακτία έχει πολλές...
Καστελόριζο: Covid free

Καστελόριζο: Covid free

Αυτές τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, με πολλές περιοχές της Ελλάδας να βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, υπάρχει ένας...

Η Φωτογραφία της Ημέρας

Μπήκε και ο Μάρτης, καλό μήνα!    

Άγραφα: Ιδού το Μοναστήρι της Παναγίας Πελεκητής “φωλιασμένο” σε μία απόκρημνη πλαγιά 1400 μέτρων(φωτό-βίντεο)

ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΕΛΕΚΗΤΗ: Νομίζεις, καθώς κοιτάζεις ψηλά προς το βουνό μέσα από το αυτοκίνητο, ότι βρίσκεται μεταξύ ουρανού και γης και πως κρέμεται επάνω από...

Ένα μαγευτικό μέρος στην άκρη της Θεσσαλονίκης με υπέροχα τοπία φυσικού κάλλους!(βίντεο)

Πόσοι από εσάς γνωρίζετε πως μπορείτε σε δέκα λεπτά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης να βρεθείτε σε έναν μοναδικό υγροβιότοπο; Έναν άγνωστο παράδεισο στην...

Βρείτε μας

7,799ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Άνοιξη! και ο “πούπος ”  έφθασε στο χωριό!

Ο τσαλαπετεινός.... Η αρχαία μυθολογία όσο και η λαϊκή παράδοση τον τίμησαν με πολλές ιστορίες. (Ο...

Κικίλιας: Μάσκα μέχρι την άνοιξη – Πώς θα βγούμε από το lockdown (βίντεο)

Με μάσκα θα κυκλοφορούμε σίγουρα μέχρι την άνοιξη, όπως είπε ο υπουργός Υγείας μιλώντας...

Η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» για την άνοιξη

Οι Λυρίδες, η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» της άνοιξης, θα κορυφωθούν στον ουρανό του...

ΑΠΟΨΗ: Ο Μάιος φέρνει την άνοιξη!

Με τον ερχομό του Μαΐου, εκτός της πολυπόθητης καλοκαιρίας, μπαίνουν στην τελική ευθεία και...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή