“Μαραθώνιος” διαβουλεύσεων για να κλείσουν σε ένα 48ωρο τα ανοιχτά θέματα-Σήμερα στις 2 μ.μ. νέα συνάντηση

192

Με ένα κύκλο μαραθώνιων διαβουλεύσεων Αθήνα και δανειστές επιχειρούν να κλείσουν εντός 48 ωρών, όλα τα ανοιχτά θέματα και να καταλήξουν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο, προσχέδιο του οποίου στάλθηκε στην κυβέρνηση από χθες. Στο μεταξύ οι συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών έχει προγραμματιστεί να συνεχιστούν σήμερα Κυριακή στις 2 το μεσημέρι.

Την ψήφιση των «prior actions» που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της δόσης έως τις 20 Αυγούστου έθεσαν ως προϋπόθεση τα κλιμάκια των δανειστών, στη σύσκεψη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις έξι το απόγευμα.

Τα προαπαιτούμενα αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή σε ειδικό άρθρο μέσα στο κείμενο της συμφωνίας, πιθανότατα εντός της εβδομάδας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θα φέρνουν ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα της φορολόγησης των αγροτών.

Ανοιχτά εξακολουθούν να είναι τα κόκκινα δάνεια και το ύψος του δημοσιονομικού κενού. Οι διαβουλεύσεις, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, θα συνεχιστούν και αύριο, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το πακέτο μέτρων και το χρονοδιάγραμμα ως την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου.

Στόχος των δύο πλευρών είναι η δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο κατανόησης, να λάβουν την έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου και να επικυρωθούν από το eurogroup έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η εκταμίευση της πρώτης δόσης πριν τις 20 Αυγούστου, οπότε και λήγουν δανειακές υποχρεώσεις ύψους 3,5 δις ευρώ προς την ΕΚΤ, ενώ θα πρέπει να αποπληρωθούν και οι τόκοι προς το ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης:  Πετρόπουλος: Οι περικοπές θα αφορούν και συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ

Πρόσθετες εγγυήσεις για την υλοποίηση των μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων ζητά το Βερολίνο, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να προτιμά, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ένα νέο δάνειο γέφυρα για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων που λήγουν τον Αύγουστο, και μετάθεση της τελικής συμφωνίας έως ότου καθοριστούν λεπτομερώς, οι όροι του νέου μνημονίου.

Η Φινλανδία είναι πιθανόν να μην συμμετάσχει σε τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο ευρωσκεπτικιστής υπουργός Εξωτερικών, Τίμο Σόινι, επαναλαμβάνοντας ότι το Ελσίνκι δεν πρόκειται να συναινέσει σε περαιτέρω περικοπές του ελληνικού χρέους, καθώς η εκτιμά πως η Ελλάδα αναπόφευκτα θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης.

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα λύση με τους δανειστές οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, σημειώνει το περιοδικό Spiegel επικαλούμενο εκτιμήσεις στελεχών διεθνών τραπεζικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο ενδιάμεσης χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος, πριν τα stress test του Σεπτεμβρίου, καθώς η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη, με τα ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ξεπεράσει το 50%.