“ΜΑΧΑΙΡΙ” στις επικουρικές πάνω από 170 ευρώ

165
Aπό την Τετάρτη επιστρέφονται 295 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους

Αναπόφευκτο μοιάζει το “μαχαίρι” σε επικουρικές άνω των 170 ευρώ, μετά και τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εργοδότες κατά την οποία υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία κυβέρνησης και φορέων για κάποια αύξηση στις εισφορές για να αποφευχθεί ακόμα μεγαλύτερο “χαράτσι” στις κύριες συντάξεις, ο λογαριασμός ωστόσο δεν κλείνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες  το ζητούμενο είναι να μειωθεί -όπως έχει δεσμευθεί η Αθήνα από τον Ιούλιο- η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσα στο 2016, με ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ να υπολείπεται για να καλυφθεί ο στόχος αυτός.

Όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, το ποσό αυτό “θα προκύψει από την αύξηση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε τα ποσά αυτά να εξοικονομηθούν αντίστοιχα από τον κρατικό προϋπολογισμό”.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, μάλιστα, “οι κοινωνικοί φορείς που είχαν συνάντηση σήμερα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας στηρίζουν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης”.

Πληροφορίες από τη συνάντηση, ωστόσο, αναφέρουν ότι παρότι έμποροι και εμποροβιοτέχνες φέρονται διατεθειμένοι να αποδεχτούν μια αύξηση εισφορών κατά μια μονάδα (με το υπόλοιπο 0,5% να επιβαρύνει τους εργαζόμενους), βιομήχανοι και ξενοδόχοι -που απασχολούν και πολύ περισσότερο προσωπικό στις επιχειρήσεις τους- δεν δέχονται αύξηση εισφορών που να υπερβαίνει τη 0,5 μονάδα.

Διαβάστε επίσης:  ΠΑΡΙΣΙ: Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι

Όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας προχθές στο Mega, ακόμη και με την αύξηση 1,5% στις εισφορές δεν συμπληρώνεται το ποσό των 600 εκατ., που σημαίνει ότι με μια αύξηση εισφορών συνολικά 1% η απόσταση για να συμπληρωθούν τα 600 εκατ. θα μεγαλώσει και θα πρέπει αναπόφευκτα να καλυφθεί με “μαχαίρι” στις επικουρικές.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, περικοπές στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ εξασφαλίζεται ποσό της τάξης των 250 εκατ. ευρώ περίπου.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα δώσει σκληρή μάχη στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, που θα έχουν και τον τελικό λόγο και που μέχρι στιγμής έχουν προβάλλει ισχυρές ενστάσεις στα σχέδια της Αθήνας για αύξηση εισφορών.