Μεγάλη ελπίδα στη μάχη κατά του καρκίνου: Φάρμακο εξαφάνισε κατά 90% την λευχαιμία σε τελικό στάδιο

187

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρο «Fred Hutchinson» στο Σιάτλ των ΗΠΑ, το 90% των ασθενών-εθελοντών με τελικό στάδιο λευχαιμίας εμφάνισαν ύφεση της νόσου.

Οι ερευνητές συνέλεξαν λευκά αιμοσφαίρια από ασθενείς με λευχαιμία, τα οποία τροποποιήθηκαν στο εργαστήριο και στη συνέχεια εισήχθησαν και πάλι στον οργανισμό των εθελοντών.

«Όλες οι προηγούμενες θεραπείες είχαν αποτύχει και οι ασθενείς είχαν δύο με πέντε μήνες ζωής» δήλωσε ο καθηγητής Στάνλεϊ Ρίντελ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα πρώιμα αυτά στοιχεία είναι «άνευ προηγουμένου».

Ειδικοί από όλο τον κόσμο αναφέρουν ότι η κλινική αυτή δοκιμή είναι εντυπωσιακή αλλά η θεραπεία αυτή βρίσκεται ακόμα σε εμβρυικό στάδιο. Το BBC αναφέρει ότι δύο από τους ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα, πέθαναν από «υπεραντίδραση» του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Διαβάστε επίσης:  ΤΕΞΑΣ: Έλληνας ο μακελάρης της αιματηρής επίθεσης σε σχολείο

Εκπαιδεύοντας τα κύτταρα

Κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής, οι επιστήμονες αφαίρεσαν Τ-κύτταρα –τα γνωστά ως κύτταρα-φονιάδες, από δεκάδες ασθενείς. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα κύτταρα αυτά λειτουργούν ως «βόμβες», καταστρέφοντας τον μολυσμένο ιστό.

Η επιστημονική ομάδα τροποποίησε γενετικά τα Τ-κύτταρα, δημιουργώντας ένα νέο «μηχανισμό».

Ουσιαστικά τα «εκπαίδευσαν» να στοχεύουν την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. «Απλά, αυτό που κάνει η διαδικασία αυτή είναι να τροποποιεί γενετικά τα Τ-κύτταρα ώστε να ψάχνει, να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα των ασθενών» δήλωσε ο καθηγητής Ρίντελ στο BBC.