Μετά τον Αϊλάν και η Χάνα πνίγηκε στο Αιγαίο…

153

Το γύρο του κόσμου κάνουν οι πρώτες φωτογραφίες του 4χρονου κοριτσιού από τη Συρία που εντοπίστηκε νεκρή στην παραλία του Τσεσμέ, στην ίδια παραλία που λίγες μέρες πριν είχε βρεθεί το σώμα του άτυχου 3χρονου Αϊλάν. Σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές της γείτονoς, το σκάφος στο οποίο επέβαινε το μικρό προσφυγόπουλο ναυάγησε, ενώ 18 άνθρωποι, ανάμεσα τους 8 παιδιά διασώθηκαν από τις αρχές.

Οι φωτογραφίες του νεκρού παιδιού κάνουν ήδη το γύρο του κόσμου μέσω του Twitter. Το όνομά της είναι Hanan Awad. Ταξίδευε με την οικογένειά της. Ήταν στη βάρκα που βυθίστηκε λίγο αφού ξεκίνησε το ταξίδι για την Ελλάδα.

Η βάρκα βούλιαξε. Άγνωστο πως. Η μικρή Hanan δεν κατάφερε να σωθεί. Το άψυχο κορμάκι της ξεβράστηκε στην ακτή, μετέδωσε το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Το ναυάγιο που κόστισε τη ζωή στην 4χρονη από τη Συρία είναι ένα ακόμη που μετατρέπει το Αιγαίο σε υγρό τάφο. Την περασμένη Τρίτη 22 μετανάστες πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Κω.

Διαβάστε επίσης:  Πέθανε ο Άλαν Μπιν, ο τέταρτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη

Σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή από τον Τούρκο αναπληρωτή πρωθυπουργό Νουμάν Κουρτουλμούς, 274 πρόσφυγες έχουν πνιγεί από τις αρχές του έτους ανοικτά της Τουρκίας και περισσότεροι από 53.200 άλλοι διασώθηκαν από τη ακτοφυλακή.

Ο Κουρτουλμούς πρόσθεσε πως η Τουρκία έχει δεχθεί 2,2 εκατομμύρια Σύρους από την αρχή του εμφυλίου πολέμου στη χώρα τους το 2011 και έχει δαπανήσει περίπου 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια (6,6 δισεκατομμύρια ευρώ) προς όφελός τους.

Εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία, εξακολουθούν να βρίσκονται σήμερα στην περιοχή της Αδριανούπολης (Εντιρνέ, βορειοδυτική Τουρκία) με την ελπίδα να φθάσουν οδικώς στην Ελλάδα, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι τουρκικές αρχές τούς απαγορεύουν την πρόσβαση στα σύνορα, που βρίσκονται σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων.