Μετράμε αντίστροφα για την προκήρυξη των εκλογών

114

Άρχισε ο κύκλος των τηλεφωνικών επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Πριν από λίγο ο κ. Παυλόπουλος επικοινώνησε με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Απόψε και εκτός απρόοπτου αναμένεται να ορισθεί η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, νέα υπηρεσιακή πρωθυπουργός και αύριο να ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Νωρίτερα, με ευθείες βολές και την χαρακτηριστική φράση “θα αντιδράσουμε σθεναρά” αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιτελέσει το Συνταγματικό του καθήκον, αποχώρησε απο το Προεδρικό Μέγαρο, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος παρέδωσε την διερευνητική εντολή στον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε οτι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι εντολοδόχος κανενός, δεν διεκπεραιώνει αποφάσεις τρίτων και έχει το χρέος-όπως είπε- να προασπίζει το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, ζήτησε να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια που προβλέπει του Σύνταγμα επισημαίνοντας εκ νέου ότι οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου.

Ζήτησε να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, γιατί όπως είπε, το Σύνταγμα δεν προβλέπει τηλεφωνικές συνομιλίες.

Είναι δημοκρατική πρόσκληση -πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης-και θα έχει ευθύνη ο Πρόεδρος αν δεν το πράξει, εμείς θα υποχρεωθούμε να κάνουμε δηλώσεις που δεν θα θέλαμε να κάνουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας.

Διαβάστε επίσης:  Βουλή: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου

Νωρίτερα, παραδίδοντας τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι οι μεγαλύτερες εκτροπές, αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές, γίνονται στο όνομα του Συντάγματος».
Απαντώντας, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε με νόημα ότι οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού διαβεβαιώνοντας ότι θα τηρήσει το Σύνταγμα.

Επικοινωνία Πρ. Παυλόπουλου – Στ. Θεοδωράκη

Τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο δέχθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μετά την ολοκλήρωση και της τρίτης διερευνητικής εντολής από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπως έγινε γνωστό από πηγές του Ποταμιού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τον κ. Θεοδωράκη ότι εξέφρασαν την αντίρρησή τους να παραστούν σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών οι Αλέξης Τσίπρας, Πάνος Καμμένος και Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού διεμήνυσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι από τη στιγμή που αρνούνται οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, δεν έχει νόημα η σύσκεψη. Ωστόσο επεσήμανε στον κ. Παυλόπουλο ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας θα πρέπει να καταστήσει σαφές ποιοι πολιτικοί αρχηγοί αρνήθηκαν τη συμμετοχή στη σύσκεψη.

Επίσης έγινε γνωστό ότι το Ποτάμι δεν έχει αντίρρηση να ορκιστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου. Όμως σημειώνεται ότι πιθανόν να προκύψει ζήτημα από τον ορισμό κάποιου υπηρεσιακού υπουργού.