Κυριακή, 18 Απρίλιος, 2021
14.5 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1932 η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για τη διάσωση της δραχμής.

Με διαπραγμάτευση «αλά Βαρουφάκης» φέρνουν φoροκαταιγίδα …

Βάζουν χέρι και στους μισθωτούς των 800 ευρώ – Για λίγους μήνες η προστασία των «κόκκινων» δανείων – Αυξάνεται ο φόρος των ενοικίων

Ο χρόνος πιέζει, ο Μάιος μας έφτασε (και «αν μας βρει χωρίς συμφωνία, καήκαμε» όπως με ένα στόμα έλεγαν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης) αλλά οι ελπίδες πως «κλείνουμε ως την Τρίτη» διαψεύστηκαν. Αντιθέτως, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες πως εκτός από την επικείμενη φοροκαταιγίδα, στο τραπέζι μπαίνει και η πώληση ακόμα και ενήμερων «πράσινων» δανείων, πέραν αυτών που έχουν ήδη «κοκκινίσει».

Καθώς και με όλα αυτά όμως, ούτε δόσεις ούτε ελάφρυνση χρέους διαφαίνονται άμεσα στον ορίζοντα, η κυβέρνηση στήνει σκηνικό έντασης με τους δανειστές. Καταθέτει μονομερώς νομοσχέδια που μέχρι την ψήφιση μπορεί να αλλάζουν με τροπολογίες, με τη δικαιολογία ότι θέλει… να είναι έτοιμα όταν έρθει η συμφωνία, είτε για να φέρει προ τετελεσμένων την τρόικα ώστε να ισχύσουν είτε, πιθανώς, για να βρίσκονται ήδη στην Βουλή και να αλλάξουν την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή -αν δεν τα αποσύρει πριν ψηφιστούν- σύμφωνα με όσα ζητά η Τρόικα.

«Εργαζόμαστε πάνω σε μια ιδέα πως θα υπάρξει συμφωνία» έλεγε στην κοινή συνέντευξη τύπου των τριών υπουργών χθες, ο υπουργός Οικονομίας κύριος Γιώργος Σταθάκης, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρεί για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ με τρεις δεσμεύσεις, στις οποίες δεν συμφωνεί η Τρόικα:

·πρώτον ότι, ως υπουργός, ο κ. Τσακαλώτος δεν θα καταθέσει νόμο για αφορολόγητο κάτω των 9.100 ευρώ,

·δεύτερον ότι θα κατατεθούν στη Βουλή δύο νομοσχέδια χωρίς την έγκριση των θεσμών (φορολογικό με αφορολόγητο 9.091 ευρώ και νέο συνταξιοδοτικό) και

· τρίτον ότι δεν θα θιγεί το 90% των συνταξιούχων (ούτε το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών) από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Οι εξαγγελίες όμως φαντάζουν προσχηματικές, γιατί αντί να αποκαλύψουν την έκταση των περικοπών και της φοροκαταιγίδας που θα σαρώσουν την κοινωνία αν εφαρμοστούν, εστιάστηκαν στην …αύξηση των συντάξεων (!) για τις οποίες μίλησε ο κύριος Κατρούγκαλος. Προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να καταγραφούν ως «μονομερής ενέργεια» και «αριστερή επιλογή», κάτι που θα την διευκολύνει στις πολιτικές κινήσεις της.

Πέραν του να εμφανιστεί πως «τρέχει» για συμφωνία και να «εκθέσει» τους δανειστές που φταίνε εκείνοι που διαφωνούν και μεταξύ τους για την καθυστέρηση, από την συνέντευξη Τύπου – «πυροτέχνημα» την οποία παραχώρησαν χθες οι τρεις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνηση, κ.κ. Τσαλώτος, Κατρούγκαλος και Σταθάκης ανακύπτουν πολλά ζητήματα:

-αν τα νομοσχέδια αυτά θα φέρουν συμφωνία και δόση, στις διαπραγματεύσεις στις ΗΠΑ και μετά στο Eurogroup με τους θεσμούς. Ήδη στην Ουάσιγκτον αξιωματούχοι του ΔΝΤ μιλούν για «μονομερή ενέργεια» που, με βάση το Μνημόνιο του Αυγούστου, μπλοκάρουν τις εξελίξεις. Ο κ.Τσακαλώτος προβλέπει πλέον συμφωνία κοντά στο Πάσχα (αφού των Καθολικών πέρασε ήδη άκαρπο και ο στόχος διαρκώς μετατίθεται) πιθανώς σε έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Δευτέρα ή Τρίτη.

– αν τα δύο νομοσχέδια αυτά φέρνουν όντως εξοικονόμηση 1,8+1,8 δισ. όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, αλλά αμφισβητεί η Τρόικα. Το φορολογικό νομοσχέδιο σχεδιάστηκε μεν πάνω στο «ειδικό λογισμικό» του ΔΝΤ,αλλά προφανώς τα ποσά δεν βγαίνουν και για αυτό στα κείμενα που ετοίμαζαν Κομισιόν και ΔΝΤ δεν φαίνεται πουθενά αφορολόγητο 9.100 ευρώ (που ο κ.Τσακαλώτος έλεγε πως συμφώνησε με τους Ευρωπαίους) αλλά το 8.182 ευρώ της πρότασης ΔΝΤ.

– αν τα νομοσχέδια αυτά θα ψηφιστούν ή αν, όπως και τις άλλες φορές «μείνουν στο συρτάρι», όπως άλλα που είτε δεν έφτασαν ποτέ να ψηφιστούν (φορολογικό Βαρουφάκη, κίνητρα αποκάλυψης αδήλωτων καταθέσεων κλπ) είτε ψηφίστηκαν αλλά ακυρώθηκαν (δόσεις χρεών). Ο κύριος Τσακαλώτος προανήγγειλε ήδη ότι τα νομοσχέδια θα ψηφιστούν με κανονικές διαδικασίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ΠΝΠ, αλλά θα γραφτούν μέσα στην εβδομάδα, θα ενημερωθεί η Τρόικα –παρότι διαφωνεί- και μετά θα μπουν σε δημόσια διαβούλευση (πιθανόν το σαββατοκύριακο), θα συζητηθούν σε επιτροπές και θα πάρουν ημερομηνία για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια, αν προλάβουν πριν κλείσει η Βουλή την Μεγάλη Εβδομάδα.

Αν ψηφιστούν και ισχύσουν όμως, όλα τα φορολογικά μέτρα πάντως, πλήττουν κυρίως τα θύματα της κρίσης, δηλαδή τους χαμηλόμισθους.

Για παράδειγμα, με την νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος, μαζί με την έκτακτη εισφορά που προωθεί η κυβέρνηση:

Α. μισθωτοί-συνταξιούχοι:

– με εισόδημα 9.000 ευρώ δεν θα δουν διαφορά από φέτος
– με εισόδημα 10.000 ευρώ χάνουν 100 ευρώ
– με εισόδημα 15.000 ευρώ χάνουν 61 ευρώ
– με εισόδημα 17.000 ευρώ χάνουν 91 ευρώ
– με 20.000 χάνουν 136 ευρώ
– με 25.000 χάνουν 176 ευρώ
– με 50.000 χάνουν 576 ευρω
– με 100.000 χάνουν 3.851 ευρώ.

Προφανώς όσοι βγάζουν πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο είναι πια ελάχιστοι και δεν βγαίνουν από εκεί τα 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον φόροι. Κερδισμένοι βγαίνουν βέβαια με τις αλλαγές όσοι βγάζουν από 30.000 – 40.000 το χρόνο (δηλ. από 2000 έως περίπου 3.500 το μήνα), που κερδίζουν περίπου 240 έως και 400 ευρώ σε σχέση με τον φόρο που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2015. Αλλά και εκείνοι θα χάσουν πολλά, από το πακέτο των αυξήσεων εμμέσων φόρων (βενζίνες, τσιγάρα κλπ), το οποίο επίκειται. Και αυτά παρόλο που την περασμένη εβδομάδα, κύκλοι του κυρίου Τσακαλώτου έλεγαν πως «το 99,8% των μισθωτών θα δουν ελάφρυνση ή ελάχιστη επιβάρυνση».
Β. ελεύθεροι επαγγελματίες:

– με εισόδημα 5.000 ευρώ κερδίζουν 200 ευρώ
– με εισόδημα 10.000 ευρώ κερδίζουν 240 ευρώ
– με εισόδημα 15.000 ευρώ κερδίζουν 689 ευρώ
– με εισόδημα 20.000 ευρώ κερδίζουν 739 ευρώ
– με εισόδημα 25.000 ευρώ κερδίζουν 574 ευρώ
– με εισόδημα 50.000 ευρώ χάνουν 3.526 ευρώ
– με εισόδημα 100.000 ευρώ χάνουν 8.851 ευρώ.

Ο κίνδυνος φυσικά εδώ είναι αν μαζικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες «προσαρμόσουν» τα φορολογητέα κέρδη τους κάτω από τις 30.000 ευρώ, όπως έχουν το περιθώριο μέσω των δαπανών που επιλέγουν να κάνουν, οπότε το δημόσιο θα χάσει έσοδα.

Γ. Ενοίκια:

Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει αύξηση φόρου ενοικίων από 11% σε 15% για έσοδα 1-12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για τα 12.001-40.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω, προστίθεται και νέος φόρος, στο 40%.

Τέλος για τα κόκκινα δάνεια, ο υπουργός Οικονομίας κύριος Σταθάκης επιβεβαίωσε χθες ότι:

– Διαπραγματεύεται για ένα μεταβατικό διάστημα προκειμένου να μην ανοίξει η αγορά άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό μπορεί να είναι τελικά λίγοι μήνες έως τέλος του 2016, αντί 1-3 χρόνια που πρότεινε η ελληνική πλευρά ή καθόλου που έλεγαν οι δανειστές.

– Ειδικές ρυθμίσεις για ρύθμιση χρεών στις μεγάλες επιχειρήσεις με συνεννόηση όλων των δανειστών του κράτους, του Δημοσίου, των ασφαλιστικών φορέων και των τραπεζών προκειμένου να διευκολύνουν επιχειρήσεις που προσφέρουν απασχόληση.

– Μέρος της διαπραγμάτευσης πλέον είναι η πώληση και ενήμερων δανείων, παρότι εξυπηρετούνται κανονικά και δεν έχουν «κοκκινίσει».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κορωνοϊός - Αττική: Μόλις 24 κρεβάτια ΜΕΘ κενά

Κορωνοϊός: Ανεβαίνει ο αριθμός των διασωληνωμένων στους 837 – 2.411 νέα κρούσματα και 67...

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.411, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου...
ΚΥΣΕΑ: Αποφάσισε την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στο Στρατό Ξηράς κατά 3 μήνες

Λήμνος: Νεκρός 23χρονος στρατιώτης

Το θάνατο ενός στρατιώτη ο οποίος παρουσιάσθηκε με τη 2021 Β΄ ΕΣΣΟ και υπηρετούσε σε μονάδα της Λήμνου, ανακοίνωσε το ΓΕΣ. Συγκεκριμένα, τις πρωινές σήμερα...

Εξελίξεις για θάνατο Βαλυράκη: “Ήταν δολοφονία, είδα την επίθεση” λέει μάρτυρας (βίντεο)

Αυτόπτης μάρτυρας της «δολοφονικής επίθεσης» σε βάρος του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, μίλησε στο «Φως στο Τούνελ» τονίζοντας πως...

Από τη Δευτέρα ξεκινούν τα υποχρεωτικά self tests εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

Η χορήγηση των τεστ γίνεται δωρεάν από τα φαρμακεία, ενώ προβλέπονται κυρώσεις τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν...
Κορωνοϊός: 779 κρούσματα με μεταλλάξεις

Covid-19: 3 εκατομμύρια νεκροί σε όλο τον κόσμο

Τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής χάσει την ζωή τους από την Covid-19 σε όλο τον κόσμο από τον Δεκέμβριο του 2019 που εμφανίστηκε...

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 28χρονος για πάρτι σε διαμέρισμα

Μίνι-πάρτι σε διαμέρισμα είχε διοργανώσει ένας 28χρονος στη Θεσσαλονίκη. Ο 28χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος Λευκού Πύργου. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ακόμη τέσσερα άτομα,...

Εορτολόγιο:Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Χρόνια πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα, Σάββατο 17 Απριλίου σύμφωνα με το εορτολόγιο! ΓιορτάζουνΣήμερα, είναι των Ιερομάρτυρος Συμεώνος επισκόπου εν Περσία, Αγαπητού πάπα Ρώμης,...

Βρείτε μας

7,788ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Επίκαιρη ερώτηση Βαρουφάκη στον πρωθυπουργό για τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Για διοικητικές και ποινικές διώξεις γιατρών και νοσηλευτών που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες που...

Ο Βαρουφάκης βγάζει στη …σέντρα τον ΣΥΡΙΖΑ για την Πειραιώς

Προδιαγεγραμμένη χαρακτήρισε την πορεία της Τράπεζας Πειραιώς, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κάνοντας...

Βουλή: Άγρια κόντρα Βαρουφάκη-Αλεξιάδη

«Φωτιές» άναψε στη Βουλή, η καταγγελία του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, ότι το...

“Άνοιξαν” τις πόρτες στο ΜεΡΑ25 και φεύγουν

Πιο συγκεκριμένα, εκτός κόμματος είναι πλέον  ο συντονιστής του κόμματος, Πάτρας Άλκης Φλωρόπουλος και οι...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή