Με 153 “ναι” πέρασε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

112
«Βαριές» κουβέντες στο εντευκτήριο της Βουλής μεταξύ Βαγενά- Γάκη και στελεχών της ΝΔ!

Με 153 “ναι” πέρασε το νομοσχέδιο με τα προαπειτούμενα από τη Βουλή που ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Με τις θετικές ψήφους της συγκυβέρνησης εγκρίθηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που συνδέεται με την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δις ευρώ.

Σε «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» και με την ένταση να περισσεύει εξελίχθηκε στην Ολομέλεια η συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Οι «ριπές» της αντιπολίτευσης αφορούσαν την επείγουσα διαδικασία με την οποία η κυβέρνηση επέλεξε να «περάσει» το νομοθέτημα από την Βουλή ενώ «ισχυρές βολές» εκτοξεύτηκαν και για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που ανοίγουν την «πόρτα» των distress funds στην χώρα μας.

Την ώρα πάντως που ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ αξίζει να σημειωθεί ότι από τους τρεις κοινοβουλευτικούς υποψήφιους (Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης, Γεωργιάδης) για την ηγεσία της «γαλάζιας» παράταξης δεν τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια καθώς επίσης… το ίδιο έπραξε και ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης.

Και έτσι ρόλο «αξιωματικής αντιπολίτευσης» ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Η Φώφη Γεννηματά επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με αφορμή την σύμβαση παραχώρησης των αεροδρομίων σημείωσε πως η υπογραφή σας είναι η καλύτερη απάντηση στα όσα λέγατε περί «ξεπουλήματος» ενώ αναφερόμενη στις ρυθμίσεις για την πώληση «κόκκινων» δανείων σε distress funds τόνισε ότι «οι κόκκινες γραμμές έγιναν κόκκινα χαλιά για τους αετονύχηδες».

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «έσκασε η ωρολογιακή βόμβα και τα δάνεια παραχωρούνται χωρίς κανόνες και σχέδιο στις μεγάλες ξένες εταιρίες», κατηγορώντας το Μαξίμου ότι «το μόνο που κάνει είναι να έχει κατεβάσει τα μολύβια και να μεταφράζει αυτά που του ζητούν».

Διαβάστε επίσης:  Η παγίδα του Ζάεφ στην Ελλάδα: “Μακεδονία του Ίλιντεν”

Ο Βασίλης Λεβέντης για ακόμη μια φορά πρότεινε την σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης, καλώντας τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ως μια «κορυφαία πράξη ευθύνης και γενναιότητας» ενώ χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «γραφείο μετακομίσεων», λέγοντας πως «όταν ένα κόμμα πάει από το 4% στο 35% δεν είναι νέο κόμμα. Είναι μετακόμιση, είναι κόμμα μετακομίσεων. Δεν είναι νέο κόμμα, είναι η παλαιά πελατεία του ΠΑΣΟΚ, οι κρατικοδίαιτοι».

Ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «σήμερα τα έχετε δώσει όλα στα κοράκια, τα έχετε συμφωνήσει και δεν θα ξέρετε πού να κρυφτείτε. Μεγάλοι επιχειρηματικοί κύκλοι, κυρίως του εξωτερικού θα πάρουν κοψοχρονιά χιλιάδες επιχειρήσεις και σε λίγο και τα σπίτια του κόσμου».

Η ανησυχία του Τσακαλώτου και η βεβαιότητα του Σταθάκη

Αξιοσημείωτο γεγονός η… «απόσταση» στις απόψεις που κατέθεσαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης για το ίδιο ζήτημα – αυτό της ρύθμισης των υπόλοιπων «κόκκινων» δανείων. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε προβληματισμένος σχετικά με το δεύτερο πακέτο δανείων που πρέπει να ρυθμιστούν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, περιγράφοντας μια διαπραγμάτευση που μπορεί να καταλήξει σε επώδυνους συμβιβασμούς ενώ είχε προηγηθεί ο Γιώργος Σταθάκης που είχε προαναγγείλει νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των υπόλοιπων «κόκκινων» δανείων. Πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης μάλιστα ο Γιώργος Σταθάκης επανήλθε στο ίδιο ζήτημα και εξέφρασε για ακόμη μια φορά την βεβαιότητα του: «Η συζήτηση για μελλοντική απελευθέρωση στεγαστικών, μέχρι και για δάνεια αγροτών άκουσα, είναι εκτός πραγματικότητας».