Με 153 «ναι» πέρασε το πολυνομοσχέδιο – Δύο απώλειες για την κυβέρνηση

105
Βουλή: Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής

Βαριά λαβωμένη βγαίνει η κυβέρνηση από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα καθώς το νομοσχέδιο πέρασε με δύο κρίσιμες διαρροές κατεβάζοντας τον αριθμό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στα 153 ”ναι”.

Στο τέλος της κρίσιμης ψηφοφορίας ο Στάθης Παναγούλης διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Την σχετική επιστολή του πρωθυπουργού και προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ανέγνωσε ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, με την σειρά του, προχώρησε στη διαγραφή του Νίκου Νικολόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ μετά από την απόφαση του βουλευτή να καταψηφίσει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Η πολύωρη συνεδρίαση εντός της Ολομέλειας πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της πρωϊνής παραίτησης του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, παραίτηση που ζητήθηκε αρμοδίως από τον πρωθυπουργό, αλλά και κάτω από το βάρος του τσουνάμι αντιδράσεων που «σηκώθηκε» από τις σκληρές διατάξεις του νομοσχεδίου με «αιχμή» τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί.

Διαβάστε επίσης:  Ο Τσίπρας «προανήγγειλε» χρίσμα σε Μπουτάρη για τις εκλογές!

Η επιβάρυνση στο κρασί ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα, του Πάνου Καμμένου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης προκειμένου να βρεθεί μια λύση στον «γόρδιο δεσμό» που απειλούσε την κυβερνητική συνοχή αλλά και να βρεθεί η λύση που θα αποσυμπίεζε την κατάσταση.

Τον «γόρδιο δεσμό» με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί έκοψε τελικά η κυβέρνηση με νομοτεχνική βελτίωση που προβλέπει επιβολή ΕΦΚ στο κρασί 15 λεπτά του ευρώ αντί του αρχικά προβλεπόμενου για 30 λεπτά το μπουκάλι.

«Ξεκαθαρίζουμε ότι αυτό αφορά μόνο στην εγχώρια κατανάλωση, δηλαδή τα εισαγόμενα κρασιά θα έχουν την ίδια επιβάρυνση. Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν αφορά στα κρασιά που είναι προς εξαγωγή», σημείωσε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης.