Μηδενικός ΦΠΑ για νηπιαγωγεία, 6% για φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία

155
Πειραιάς: Κλειστά 10 σχολεία την Παρασκευή

Μηδενικός ΦΠΑ για νηπιαγωγεία, προνήπια και παιδικούς σταθμούς, ΦΠΑ στο 6% για ΙΕΚ, φροντιστήρια, σχολές χορού κλπ και ΦΠΑ 13% για την τυπική εκπαίδευση, δηλαδή, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση.
Για πολύ καλή εξέλιξη στο θέμα του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, εξερχόμενος της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου. «Θα υπάρξουν κυβερνητικές ανακοινώσεις, δεν θέλω να προτρέξω, υπάρχει πολύ καλή εξέλιξη», δήλωσε για το θέμα του 23% ΦΠΑ.

Αντιδρούν φροντιστές, γονείς, εκπαιδευτικοί και ιδιοκτήτες σχολείων

Έντονες είναι οι πρώτες αντιδράσεις στην επιβολή ΦΠΑ 13% στα ιδιωτικά σχολεία και 6% στα φροντιστήρια, όλων όσοι εμπλέκονται στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Μιλώντας στον athina984.gr, οι πρόεδροι των ομοσπονδιών των ιδιοκτητών σχολείων, των καθηγητών, των γονέων και των φροντιστών εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους σε κάθε μορφή φόρου προστιθέμενης αξίας στην εκπαίδευση. Θεωρούν επίσης ότι το μέτρο δεν θα αποδώσει, ενώ χαρακτηρίζουν ως «τέχνασμα» το διαχωρισμό σχολείων-φροντιστηρίων.

Ιδιοκτήτες-γονείς
«Δεν αλλάζει κάτι για εμάς με το 13%» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης και πρόσθεσε ότι ο μόνος φόρος που αρμόζει στο αγαθό της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι το 0%.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας Ιωακείμ Καλλιβρούσης. «Είτε είναι 3% είτε 6% είτε 13%, το μέτρο είναι αντισυνταγματικό, άδικο, μοναδικό παγκοσμίως και πλήττει σχεδόν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Είναι λάθος επίσης το τέχνασμα του διαχωρισμού των σχολείων από τα φροντιστήρια και του διαφορετικού συντελεστή ΦΠΑ».

Διαβάστε επίσης:  Γίνεται πράξη η δωρεά Λεμπιδάκη: Αγοράζονται 30 οχήματα για την ΕΛ.ΑΣ.

Καθηγητές Ιδιωτικών
Την κατηγορηματική αντίθεσή του εξέφρασε στον athina984.gr και ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός. Ο κ. Κουρουτός υπενθύμισε ότι μόνο στην Ελλάδα γίνεται συζήτηση για επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέτρο που όπως σημείωσε δεν πρόκειται να αποδώσει τίποτε στα κρατικά ταμεία. «Η κυβέρνηση αναμένει έσοδα περίπου 300 εκατ. ευρώ, ωστόσο εάν εφαρμοστεί, το κέρδος δεν θα ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας σχολίασε και την ένταξη στο καθεστώς του 6% και των δημόσιων ΙΕΚ, κάνοντας λόγο για τεράστια αδικία έναντι των εργαζόμενων παιδιών που φοιτούν στα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Φροντιστήρια
«Έχουμε κάνει συμφωνία με τους γονείς για 0% ΦΠΑ. Δεν μπορούμε να τους ζητήσουμε να καταβάλλουν την αύξηση του φόρου, αλλά δεν μπορούμε και να την απορροφήσουμε» τόνισε ο Γιάννης Βαφειαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας. Ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ πάντως θεωρεί πως το 6% είναι σαφώς πιο διαχειρίσιμο από το 23% για τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων σε όλη τη χώρα, σε γενικές γραμμές πάντως χαρακτηρίζει ως «λάθος» την επιβολή ΦΠΑ σε φορείς της εκπαίδευσης.