Μην καταναλώνεται τηγανιτά γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων

340

Μελέτη στην οποία συμμετείχαν λευκοί και αφροαμερικανοί ενήλικες από 45 και άνω και οι οποίοι δεν είχαν κανένα καρδιαγγειακό πρόβλημα από τα έτη 2003 – 2007 έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν διατροφή που συνηθίζεται στη Νότιο Αμερική η οποία απαρτίζεται από τρόφιμα τηγανητά, όπως αβγά, μπέικον και ζαμπόν καθώς και ποτά με ζάχαρη όπως είναι τα αναψυκτικά, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος ή ακόμα και πρόωρου θανάτου από κάποιο καρδιακό νόσημα μέσα στην επόμενη εξαετία.

Οι ειδικοί είχαν εντάξει σε 5 πέντε διαφορετικές κατηγορίες τους συμμετέχοντες με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες, όπως το αν καταναλώνουν ζυμαρικά, μεξικάνικο φαγητό, κινέζικο, ανάμεικτα πιάτα και πίτσα, διατροφή αποτελούμενη κυρίως από λαχανικά και φρούτα, από γλυκά, από σαλάτες και αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης:  STOP στο ροχαλητό με τρεις ασκήσεις

Στη μελέτη συμμετείχαν 17.000 άτομα με γνώμονα τη διατροφή τους οι οποίοι αρχικά υποβλήθηκαν σε τηλεφωνικές ερωτήσεις και στη συνέχεια σε εξετάσεις σωματικές. Κάθε 6 μήνες για έξι συνεχή έτη οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτήσεις για την κατάσταση της υγείας τους.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνάς τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Circulation» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 56% να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο είχαν τα άτομα που καταναλώνουν τηγανητά φαγητά και ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης.