Μητσοτάκης: Γιατί ζήτησε εκλογές τώρα;

30
Μητσοτάκης, πρόγραμμα ΝΔ, 5 βασικές προτεραιότητες,

Κατακόρυφα ανεβάζει τους τόνους η Νέα Δημοκρατία, ένα εικοσιτετράωρο μετά τη “ρελάνς” Μητσοτάκη με το αίτημα για εκλογές, επιδιώκοντας να συντηρήσει τη δυναμική που εκτιμά το γαλάζιο επιτελείο ότι δημιούργησε η εμφάνιση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Στη Συγγρού στηλίτευσαν τη στάση του Μεγάρου Μαξίμου να απορρίψει εκ των προτέρων το αίτημα της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή για το κλείσιμο των τραπεζών, το τρίτο μνημόνιο, τα capital controls και την ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη διέγνωσαν «πανικό» της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού από την άμεση απόρριψη μέσω άτυπης ενημέρωσης του αιτήματος.

Την ίδια ώρα, παρά τις σχετικές διαψεύσεις της ηγεσίας για εσωκομματικές πιέσεις που οδήγησαν στο αίτημα για εκλογές, ικανοποίηση επικρατεί στο αμιγώς «σαμαρικό» μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης που από την αρχή της νέας ηγεσίας πίεζε για σφοδρή αντιπολίτευση και προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν. Ως εκ τούτου η ΝΔ το προσεχές διάστημα αναμένεται να κλιμακώσει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση, θέτοντας μάλιστα σε εκλογική ετοιμότητα για τυχόν αιφνιδιασμό τους κομματικούς μηχανισμούς.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη απαντώντας στο επιχείρημα για «ανεύθυνη στάση της ΝΔ να ζητά εκλογές μεσούσης της διαπραγμάτευσης και του προσφυγικού», παρέπεμπαν στις δηλώσεις του ίδιου του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να παραιτηθείτε, να φύγετε πριν φτάσετε τη χώρα στην καταστροφή.

Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο. Αφού αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει τη λύση ας την δώσει ο λαός. Δυστυχώς εδώ που φτάσαμε το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο». «Εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα κερδίσει τις εκλογές» σημειώνουν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας όλα τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα.

Διαβάστε επίσης:  Μέγαρο Μαξίμου: Άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς

Απαντώντας στον πρωθυπουργό που είχε πει ότι η παράταξή του έχασε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις την περασμένη χρονιά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι “η τέταρτη φορά δεν θα είναι τυχερή. Θα έχετε το προνόμιο να είστε ο πιο νέος τέως πρωθυπουργός».

Σύμφωνα με τη ΝΔ, το παιχνίδι των εκλογών θα παιχθεί στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Ο κ. Μητσοτάκης είναι βέβαιος ότι είτε κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς είτε όχι, η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη.

Συνεργάτης του λέει: «Δεν ισχύει ότι δήθεν δεν θέλουμε εκλογές για να περάσει τα δύσκολα μέτρα ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε την χώρα να καταρρέει και να μένουμε απαθείς.

Ακόμη κι αν καταφέρει να περάσει από την Βουλή αυτά που του ζητάνε οι εκπρόσωποι των θεσμών, που δεν είναι καθόλου βέβαιο με την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο δύσκολη στην εφαρμογή.

Ως εκ τούτου το θέμα των εκλογών υπάρχει εξ αντικειμένου στο τραπέζι αμέσως μόλις κλείσει η συμφωνία».

Η εναλλακτική θα ήταν να δεχθεί η ΝΔ να μπει σε οικουμενική κυβέρνηση όπως ζητά ο Βασίλης Λεβέντης αλλά αυτό ο κ. Μητσοτάκης το έχει εξ αρχής αποκλείσει.