Μουζάλας: Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει η νήσος Έλις της Ευρώπης

106
Γ.Μουζάλας: «Παράθυρο» από την Τουρκία για μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας προειδοποίησε από τη Θεσσαλονίκη ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε νήσο Έλις της Ευρώπης, σε περίπτωση που η προσφυγική κρίση δεν αντιμετωπιστεί από το σύνολο της Ευρώπης των 28.

«Όλα εξαρτώνται από το ποια δύναμη θα νικήσει μέσα στην Ευρώπη. Θα νικήσει η δύναμη που δεν θέλει να κάνει νησιά Έλις; Αν νικήσει αυτή η δύναμη είμαστε εντάξει, αν νικήσει η δύναμη που θέλει να κάνει νησιά Έλις, είναι πιθανόν να έχουμε πρόβλημα και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Αν έχει σπάσει το αυγό του φιδιού, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με το φίδι», δήλωσε ο Γ. Μουζάλας, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Η Ελλάδα και οι μεταναστευτικές ροές».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια φοβισμένη Ευρώπη που δεν μπορεί να αντέξει άλλο αυτή την προσφυγική ροή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας, μιλώντας εν μέσω συνθημάτων και διαμαρτυριών για το φράχτη του Έβρου, από ομάδα διαδηλωτών που άνοιξε πανό μέσα στην αίθουσα.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η μεγάλη διαμάχη που γίνεται στην Ευρώπη, αυτό που είπε ανοιχτά ένας Βέλγος ακροδεξιός στη Σύνοδο Κορυφής, είναι να κάνουμε push back που είναι ποινικό αδίκημα, αρνούμαστε να το κάνουμε και γι’ αυτό τον λόγο μας πολεμούν συνέχεια».

Διαβάστε επίσης:  Θεσσαλονίκη: Χωρίς νερό ως το απόγευμα της Παρασκευής το κέντρο

Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ και αφορούν την μη λειτουργία του καταυλισμού προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, ξεκαθάρισε ότι ο σχεδιασμός, μετά την απαγόρευση διέλευσης άλλων εθνικοτήτων εκτός από Ιρακινούς, Αφγανούς και Σύρους, αφορά στην φιλοξενία προσφύγων όταν υπάρχει πολύωρο κλείσιμο του σημείου διέλευσης από τη γειτονική χώρα.

«Είμαστε αυτό το κομμάτι της Ε.Ε. Που παλεύουμε για να μην κλείσουν τα σύνορα», τόνισε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «τραγική» την έλλειψη ως κυβέρνηση, να μη δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα ασυνόδευτα παιδιά, ζήτημα που όμως, όπως τόνισε, θα αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ποια είναι η νήσος Έλις

Το νησί Έλις (Ellis Island), στ’ ανοιχτά του Μανχάταν των Ηνωμένων Πολιτειών, υπήρξε ο κύριος σταθμός υποδοχής των μεταναστών που έφταναν στην Αμερική, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, από τα τέλη του 19ου αιώνα και κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ου.
Εγκαινιάστηκε την 1η Ιανουαρίου του 1892 και ως τις 12 Νοεμβρίου του 1954, οπότε έκλεισε, υποδέχθηκε πάνω από 20 εκατομμύρια μετανάστες απ’ όλο τον κόσμο. Εκεί υποβάλλονταν σε ιατρικές εξετάσεις, προκειμένου να εγκριθεί η είσοδός τους στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς που έπαιρναν την πολυπόθητη άδεια, εγκαθίσταντο -τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια- στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ.