Μουζάλας: “Σχεδιάζουμε με βάση το χειρότερο σενάριο”

74
Μουζάλας, ΕΕ, πόροι, προσφυγικό,

Για παρερμηνεία έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές του δηλώσεις ότι η Ειδομένη δεν θα ξανανοίξει και ότι η Ελλάδα θα γίνει χώρα εγκατάστασης.

Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι οι πρόσφυγες θα μείνουν στους χώρους προσωρινής εγκατάστασης για όσο χρόνο χρειάζεται και ότι ο σχεδιασμός γίνεται σαν να είναι κλειστό το σύνορο, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα από χώρα διέλευσης γίνεται χώρα εγκλωβισμού για τους πρόσφυγες.

«Αυτό μας βάζει σε μια άλλη φάση. Από κει που ήμασταν χώρα διέλευσης, αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Έχουμε καθήκον να τους τακτοποιήσουμε, να πάψουν να γυρίζουν στους δρόμους. Να φτιάξουμε πολύ προσωρινούς χώρους εγκατάστασης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1 και στον Γιώργο Παπαδάκη.

Ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε πάντως ότι υπάρχει ένας ακόμα σχεδιασμός για χώρους με πολύ καλύτερες συνθήκες, ώστε οι πρόσφυγες να μείνουν όσο χρειάζεται, μέχρι τη στιγμή της μετεγκατάστασης στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:  Ο Τσίπρας ενημερώνει τώρα τον ΠτΔ για το Μακεδονία του Ιλιντεν

Ο ίδιος προέβλεψε ότι η ροη προσφύγων με κλειστό το σύνολο θα χρειαστεί κάποιο χρόνο αλλά θα μειωθεί, με βάση και τη διεθνή εμπειρία. Τόνισε ότι δεν γνωρίζει πόσους πρόσφυγες  μπορεί να αντέξει η Ελλάδα, αλλά θεωρεί ότι θα είναι λιγότεροι από 150.000.

Ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση το προσφυγικό με την αξιολόγηση και τα μέτρα, ενώ για την Άγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι έχει σώσει με την πολιτική της την αξιοπρέπεια της Ευρώπης στο προσφυγικό.

Τέλος, παραδέχθηκε ότι είναι επιστημονική αλήθεια ότι το μεταναστευτικό ρεύμα σώζει δημογραφικά τις περιοχές που πηγαίνει, ενώ έκανε λόγο για «αυτοκτονικές πολιτικές» κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού για τη θυσία που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, ώστε να σωθεί η Ευρώπη.