«Μπλόκο» από ΣτΕ σε χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου

87
ΣτΕ: Αποζημίωση 260.000 ευρώ σε γονείς 14χρονου που πέθανε από μηνιγγίτιδα

Το συμβούλιο της Επικρατείας μπλοκάρει τη fast track διαδικασία για την τακτοποίηση χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων ασύλου από πρόσφυγες. Oι υποθέσεις αφορούν στα προηγούμενα χρόνια, μέχρι το 2010.Το προεδρικό διάταγμα είχε κατατεθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από 9 συναρμόδιους υπουργούς και είχε γίνει αποδεκτό από την υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία το προώθησε στο ΣτΕ.

Το προεδρικό διάταγμα προέβλεπε να δοθεί καθεστώς πολιτικής προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους σε χιλιάδες ανθρώπους που είχαν ζητήσει άσυλο στην αστυνομία, πριν αρχίσει να λειτουργεί η υπηρεσία ασύλου. Το ΣτΕ αποφάσισε να επιστρέψει ως μη νόμιμο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος.

Ειδικότερα, αναφέρεται: «οι ρυθμίσεις του υπό επεξεργασία σχεδίου, με τις οποίες προβλέπεται η κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων χορήγηση του καθεστώτος παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, με μόνο κριτήριο τον χρόνο υποβολής του αιτήματος διεθνούς προστασίας και μόνες προϋποθέσεις την κατοχή δελτίου αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού σε ισχύ και τη μη τελεσίδικη καταδίκη του αιτούντος για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων, κείνται εκτός των ορίων της εξουσιοδοτικής διατάξεως του άρθρου 5 παραγράφου 3 του νόμου 3907/2011».

Διαβάστε επίσης:  Εκπτώσεις: Απογοητευτικός ο απολογισμός - «Ο κόσμος δεν κάνει ενδιάμεσες στάσεις»