Μυστική συνάντηση Τσίπρα-Κουρουμπλή – Τι “μαγειρεύουν” για εκλογικό νόμο και…

147
Μέγαρο Μαξίμου: Κλίμα συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων διαπιστώνεται κατά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

Προχθές, την ίδια ημέρα δηλ. που ψηφιζόταν στη Βουλή το νέο πακέτο με τα προαπαιτούμενα, από την πίσω πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου μπήκε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, κύριο θέμα ήταν η αναθεώρηση του Συντάγματος και η τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Η συζήτηση διήρκεσε αρκετή ώρα και σε αυτήν έπεσαν στο τραπέζι πολλές προτάσεις, αλλά και πρωθυπουργικές οδηγίες προς τον υπουργό του. Για παράδειγμα, ο Αλ. Τσίπρας θέλει να περάσει την απλή αναλογική, αλλά δεν ξέρει πώς, γιατί, όπως ειπώθηκε, φοβάται μήπως δεν είναι δυνατόν με αυτήν να υπάρξουν βιώσιμες κυβερνήσεις. Θέλει να μειώσει το μπόνους των 50 εδρών, αλλά δεν θέλει να το αφαιρέσει τελείως και έπεσε η πρόταση να μειωθεί στις 20. Ένα από τα σενάρια που συζητήθηκαν είναι η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και η καθιέρωση ενός μεικτού συστήματος λίστας και σταυρού. Επιπλέον, ειπώθηκε ότι θα πρέπει να μειωθεί το πλαφόν εισδοχής στη Βουλή από 3% στο 2%, ώστε να μπορούν να μπαίνουν και μικρότερα κόμματα.

Διαβάστε επίσης:  Το πρόσωπο του ανασχηματισμού: Αυτός είναι ο εκλεκτός του Κυριάκου που τα παίρνει όλα

Όσον αφορά στην αναθεώρηση του Συντάγματος, δόθηκαν οδηγίες να εξεταστεί η περίπτωση της καθιέρωσης του γαλλικού πολιτικού συστήματος. Να ενισχυθούν δηλαδή οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, να εκλέγεται απευθείας από τον λαό, ο οποίος εν συνεχεία θα μπορεί να διορίζει τον πρωθυπουργό. Για να υπάρξει όμως αυτή η ριζική αλλαγή αποφασίστηκε -σύμφωνα με το ΒΗΜΑτοδότη- να συνδυασθεί με την κατάλληλη προετοιμασία βουλευτών, αλλά και του κόσμου.