Μόνιμο μηχανισμό capital controls «σκέφτονται» οι Βρυξέλλες

30
Fitch, χαλάρωση, capital controls,

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», μηχανισμό -τύπου capital controls- που θα επιτρέπει στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές να «παγώνουν» τις εκροές χρημάτων, ενδεχομένως ακόμα και την ανάληψη καταθέσεων, από μία καταρρέουσα τράπεζα εξετάζει η Κομισιόν.

Το μέτρο θα σταματά την «αιμορραγία» χρημάτων από μία προβληματική τράπεζα και θα εμποδίζει την πλήρη κατάρρευσή της.

Οι FT επισημαίνουν ότι ο μηχανισμός θα εμποδίζει την αποζημίωση ομολογιούχων και δυνητικά θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το σημείο να εμποδίζει την ανάληψη αποταμιεύσεων.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η Κομισιόν θα εξετάσει εάν το «πάγωμα» θα αφορά και όσους έχουν καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, ποσό που είναι εγγυημένο σε όλη την Ευρωζώνη.

Διαβάστε επίσης:  Άγριο "φοροκυνηγητό" σε 580.000 πολίτες για χρέη πάνω από 3.000 ευρώ

Έως τώρα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, όμως το υπό εξέταση εργαλείο φέρεται να απολαμβάνει την υποστήριξη της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Η συζήτηση για το μηχανισμό «παγώματος» έρχεται τη στιγμή που η Γερμανία αντιστέκεται ανοιχτά στην πρόταση της Κομισιόν και της ΕΚΤ για τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου που θα εγγυάται όλες τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ στην Ευρωζώνη.

Φόβος του Βερολίνου είναι ότι οι γερμανοί φορολογούμενοι θα κληθούν εν τέλει να εγγυηθούν τις καταθέσεις που βρίσκονται σε προβληματικές νοτιοευρωπαϊκές τράπεζες.