Ντόχα: Εμπόδια για σταθεροποίηση των πετρελαϊκών τιμών

32
Πρίνος, 4 χιλιάδες, βαρέλια, ημερησίως,

Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχθούν οι προσπάθειες των μεγαλυτέρων πετρελαιοπαραγωγών χωρών για τη σταθεροποίηση της αγοράς αργού, με τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Σ. Αραβίας και Ιράν να στέκονται εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας.

Η προσοχή των αγορών είναι στραμμένη στην κρίσιμη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα μεταξύ χωρών-μελών του ΟΠΕΚ και πετρελαιοπαραγωγών κρατών εκτός καρτέλ, με προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας για πάγωμα της παραγωγής. Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση στην Ντόχα και εμφανίσθηκαν τα πρώτα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας, λόγω του κλίματος έντασης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, όπως ανέφεραν το Reuters έγκυρες πηγές.

Οι υπουργοί Πετρελαίου συναντήθηκαν με τον εμίρη του Κατάρ, σεϊχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Τανί –οποίος τους τελευταίους μήνες είχε ηγηθεί της πρωτοβουλίας για την επίτευξη σταθερότητας των τιμών- σε μια προσπάθεια να διασωθεί η συμφωνία. Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, η Σαουδική Αραβία θέλει όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ να συμμετάσχουν στις συνομιλίες, παρότι αρχικά επέμενε να εξαιρεθεί το Ιράν, καθώς η Τεχεράνη είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στο «πάγωμα» της παραγωγής. «Οι Σαουράβες τα ανέτρεψαν όλα… θέλουν συμμετοχή από όλες τις χώρες του καρτέλ», δήλωσε πηγή προσκείμενη στον ΟΠΕΚ.

Διαβάστε επίσης:  Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική τακτική: "Κλείνει" το Αιγαίο με πολεμικά πλοία

Εάν οι συνομιλίες δεν καταλήξουν σε συμφωνία –στην πρώτη, από κοινού προσπάθεια μεταξύ χωρών του ΟΠΕΚ και εκτός Οργανισμού την τελευταία 15ετία- τότε οι διεθνείς αγορές αργού αναμένεται να υποστούν νέες αναταράξεις, βάζοντας φρένο στην ανάκαμψη των τιμών.