Ντ. Τούσκ: Έκτακτη σύνοδος κορυφής εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την προσφυγική κρίση

154

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι, θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ αυτόν τον μήνα, αν οι υπουργοί των χωρών μελών της δεν καταφέρουν τη Δευτέρα να συμφωνήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το τρέχον κύμα προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ.

Η ΕΕ πρότεινε τον Μάιο ένα σύστημα ποσοστώσεων για την μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων στην Ευρώπη, αλλά κράτη μέλη της μπλοκάρισαν το σχέδιο αυτό. Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι ο αριθμός αυτός θα πρέπει να τετραπλασιαστεί και να φτάσει τους 160.000 με υποχρεωτικές ποσοστώσεις.

Διαβάστε επίσης:  Πομπέο: Σε ισχύ εκ νέου οι κυρώσεις στο Ιράν

“Αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες ενδείξεις αλληλεγγύης και ενότητας από τους υπουργούς (Δικαιοσύνης και Εσωτερικών) τη Δευτέρα, θα συγκαλέσω έκτακτο #EUCO (ευρωπαϊκό συμβούλιο) τον Σεπτέμβριο για την προσφυγική κρίση”, έγραψε ο Τουσκ σε μήνυμά του στο Twitter.

“Μετά τις επαφές μου με κράτη μέλη τις τελευταίες ημέρες, έχω περισσότερες ελπίδες σήμερα ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση που θα στηρίζεται στην συναίνεση και στην ειλικρινή αλληλεγγύη”, πρόσθεσε.

Μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν η πραγματοποίηση μιας συνόδου κορυφής της ΕΕ πριν από τα μέσα του Οκτωβρίου.