“Ξιφούλκησε” ο Ιερώνυμος για την αναστήλωση του τζαμιού στο Μοναστηράκι

128
Ιερώνυμος, σεβασμός, διαφορετικές απόψεις,

Πρόσκληση – πρόκληση στον Υπουργό Πολιτισμού, απευθύνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος, κάνοντας λόγο για μια “έκπληξη που πιθανόν να συνδέσει το όνομά του Αριστείδη Μπαλτά, με τη διαχρονικότητα αυτού του τόπου και τα περίεργα της Ιστορίας του”.

Αφορμή για τη επιστολή του Μακαριότατου στάθηκε η πληροφορία που έφτασε στην Αρχιεπισκοπή, ότι “κατά επιθυμία και πίεση των γειτόνων μας (;) το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να προχωρήσει στην αναστήλωση του Τζαμιού στο Μοναστηράκι”.

“Τα επιστημονικά στοιχεία που συνέλεξα από αξιόλογους ερευνητές είναι αδιάσειστα και καταγράφουν την ιστορική πραγματικότητα. Οι Τούρκοι κατέστρεψαν την ΠΡΩΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ και πάνω της ανήγειραν το σωζόμενο τζαμί”, αναφέρει στην επιστολή του ο Μακαριότατος.

Διαβάστε επίσης:  Νοσοκομείο Κορίνθου: Βουτιά θανάτου 57χρονου ασθενή

Ιδού λοιπόν η πρόκληση..

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας σπεύδει να δώσει τη… συγκατάθεσή του στην αναστήλωση του τζαμιού, υπό έναν όρο. “Πρωτίστως να αναστηλωθεί και να συντηρηθεί με τον ενδεδειγμένο επιστημονικό τρόπο η όμορφη Παναγία, και ακολούθως να αναδειχθεί … καταλλήλως και το στερεούμενο τζαμί.

“Δύο πολιτισμοί, δύο ιστορίες” επισημαίνει ο Ιερώνυμος, κλείνοντας την επιστολή του με μια συμβουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό “Αν δεν απλώσετε σεις το στιβαρό σας χέρι για αλλαγή πορείας, τότε θα ακουσθεί και πάλι το παράπονο του Παλαμά: ”Σβησμένες όλες οι φωτιές οι πλάστρες μεσ’ τη Χώρα”».