ΟΑΣΕ: Καταγγέλλει κλίμα βίας, που επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία

142
Αυτoδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία: Η αρχή του τέλους του Ερντογάν;

Για κλίμα βίας στην Τουρκία έκαναν λόγο οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που παρακολούθησαν τις τουρκικές εκλογές.
Κατηγόρησαν επίσης την τουρκική κυβέρνηση για τις πιέσεις που ασκεί στον ανεξάρτητο Τύπο. «Η προεκλογική εκστρατεία αμαυρώθηκε από τη βία», εκτιμά ο ΟΑΣΕ σε κοινή έκθεσή του με το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι παρατηρητές, μολονότι εκφράζουν ικανοποίηση για την ευρεία πολιτική επιλογή που προσφέρθηκε στους τούρκους ψηφοφόρους, εκτιμούν ότι οι βιαιότητες αυτές «εμπόδισαν τη δυνατότητα των υποψηφίων να διεξαγάγουν μια ελεύθερη προεκλογική εκστρατεία», ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

Ο ΟΑΣΕ καταδίκασε εξάλλου τις «παρεμβάσεις στην αυτονομία των μέσων ενημέρωσης» από την πλευρά του ισλαμοσυντηρητικού καθεστώτος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, ο Ελβετός βουλευτής του Συμβουλίου της Ευρώπης Αντρέας Γκρος δήλωσε πως, μολονότι η ψηφοφορία ήταν ελεύθερη, «η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη με τρόπο μη δίκαιο για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η προεκλογική εκστρατεία σηματοδοτήθηκε από υπερβολικά πολύ φόβο και ο φόβος είναι ο εχθρός της δημοκρατίας», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης:  ΝΑΤΟ: Ένταση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας

«Τα μέσα ενημέρωσης υφίστανται σημαντικές πιέσεις στη χώρα αυτή. Η ελευθερία του Τύπου είναι ένα ζήτημα που προκαλεί βαθιές ανησυχίες”» δήλωσε επίσης ο Ινάσιο Σάντσεθ Αμόρ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΜΠΕ