ΟΗΕ: Έκκληση στην Άγκυρα να ανοίξει τα σύνορά της στους Σύρους πρόσφυγες από το Χαλέπι

96
Οκτώ κράτη-μέλη του ζήτησαν να συγκληθεί κατεπειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας

Τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν έκκληση σήμερα στην Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της στους δεκάδες χιλιάδες Σύρους που έχουν συγκεντρωθεί στη μεθόριο, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από το Χαλέπι, όπου συνεχίζεται η στρατιωτική εκστρατεία του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ ’σαντ εναντίον των ανταρτών.

“Ζητάμε από την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της για όλους τους πολίτες της Συρίας που φεύγουν και αναζητούν προστασία” είπε ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ουίλιαμ Σπίντλερ.

“Κατανοούμε ότι η Τουρκία φιλοξενεί ήδη 2,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και έχει αναλάβει ένα τεράστιο φορτίο και έχουμε ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Τουρκία”, συνέχισε.

Κλειστό το φυλάκιο

Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας προς την Άγκυρα τις τελευταίες ημέρες, το μεθοριακό φυλάκιο του Οντσούπιναρ -το μοναδικό προσβάσιμο σημείο διέλευσης από την επαρχία του Χαλεπιού προς την Τουρκία- παραμένει κλειστό.

Διαβάστε επίσης:  Μυστήριο αντικείμενο μεταδίδει σήματα στη Γη - Προβληματισμένοι οι επιστήμονες!

Κατά συνέπεια, οι εκτοπισμένοι “έχουν παγιδευτεί, εγκατέλειψαν σπίτια και περιουσίες και δεν μπορούν να μπουν στην Τουρκία”, σχολίασε ο Άχμαντ αλΜοχάμαντ, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF).

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι μόνο τις τελευταίες ημέρες έφυγαν από το Χαλέπι και τα περίχωρά του 31.000 άνθρωποι, εκ των οποίων το 80% είναι γυναίκες και παιδιά.

Υπερπλήρεις οι καταυλισμοί

Οι καταυλισμοί όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες στην Τουρκία είναι υπερπλήρεις και “δεν υπάρχουν πλέον αρκετές θέσεις για να υποδεχτούμε όλες τις οικογένειες”, συνέχισε ο Μοχάμαντ.

Η Τουρκία ανοίγει πάντως τη μεθοριακή διάβαση του Οντσούπιναρ για να περνούν οι τραυματίες, οι ασθενείς και τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, όπως εκείνα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) τα οποία ήταν γεμάτα με ρύζι, φακές, λάδι και αλεύρι.