Οι αρχαιολόγοι βρήκαν… τα Σόδομα

140

Στα ίχνη της γνωστής βιβλικής πόλης Σόδομα στην Ιορδανία εκτιμούν ότι βρίσκονται οι ερευνητές, μετά από δεκαετίες ανασκαφών.

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι τα ερείπια μιας τεράστιας πόλης που ανακάλυψαν και χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού στην περιοχή Ταλ ελ Χαμάαμ, ταιριάζουν με τη Βιβλική περιγραφή της πόλης, που “καταστράφηκε από τον Θεό ως τόπος ακολασίας”.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η πόλη που ανακάλυψαν είναι τα Σόδομα, καθώς χρονολογείται επίσης μεταξύ 3500 και 1540 π.Χ. και φαίνεται να εγκαταλείφθηκε ξαφνικά.

Όπως δήλωσε στο «Popular Archaeology», ο επικεφαλής της ανασκαφής Στιβ Κόλινς από το Πανεπιστήμιο Τρίνιτι νοτιοδυτικά του Νέου Μεξικού, το Ταλ ελ Χαμάαμ ήταν μία “τερατώδης” σε μέγεθος πόλη σε σύγκριση με άλλες στην περιοχή την ίδια περίοδο.

Διαβάστε επίσης:  «Μούσα» η Ελλάδα για δύο διάσημους εικαστικούς

“Το Ταλ ελ Χαμάαμ ταιριάζει με την περιγραφή του χώρου όπου βρίσκονταν τα Σόδομα σύμφωνα με τη Βίβλο, ως η μεγαλύτερη πόλη της εύφορης ανατολικής περιοχής Κικάρ. Έτσι, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, αν ήθελε κανείς να βρει τα Σόδομα, θα έπρεπε να αναζητήσει την μεγαλύτερη πόλη που υπήρχε στην περιοχή αυτή κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού, την εποχή του Αβραάμ. Όταν ερευνήσαμε την περιοχή, το Ταλ ελ Χαμάαμ ήταν μια προφανής επιλογή, δεδομένου ότι ήταν πέντε έως 10 φορές μεγαλύτερο από τις άλλες πόλεις της Εποχής του Χαλκού σε όλη την περιοχή, ακόμη και εκείνες που βρίσκονταν πέρα από τον Ιορδάνη ποταμό”.