Οι δευτερολογίες των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη

112
Βουλή, Τσίπρας-Μητσοτάκης, αντιπαράθεση,

Αλέξης Τσίπρας:

«Θα ήθελα κ. Μητσοτάκη να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω γιατί επιτέλους θα υπάρχουν καθαρές διαφορές και διαχωριστικές ιδεολογικές γραμμές σε Κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Ήσασταν σαφέστατα καθαρός νεοφιλελεύθερος.

Προτείνατε 70% κόψιμο των επικουρικών συντάξεων, μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και συμψηφισμό των εισφορών στον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις των αγροτών.

Αυτοί οι άνθρωποι που είναι στα μπλόκα περιμένουν, εμείς παλεύουμε να μην μειωθούν ή συμψηφιστούν και εσείς το προτείνατε.

Σας ευγνωμονώ γιατί ο διάλογος θα είναι καθάριος και οι ιδεολογικές διαφορές θα είναι ευδιάκριτες και δεν μασάτε τα λόγια σας και μπράβο σας.

Εγώ σας είχα πει, γιατί δεν γίνεται και με τα μπλόκα και τις θέσεις των δανειστών, εσείς είπατε ξεκάθαρα ότι οι θέσεις σας είναι ταυτόσημες με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών. Ταυτίζεστε δηλαδή με τις θέσεις του ΔΝΤ.

Οι πρώτες χώρες σε ανταγωνιστικότητα στην παγκόσμια οικονομία είναι οι χώρες με το υψηλότερο μισθολογικό κόστος.

Το πρόβλημα της Ελλάδας και της ανταγωνιστικότητας είναι η γραφειοκρατία, η διαφθορά, οι προνομιακές σχέσεις μίας χούφτας ανθρώπων. Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας με δύο λόγια ήταν το κράτος που φτιάξατε οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η χώρα παρά τις αδυναμίες και τις δυσκολίες κατάφερε σε μια χρονιά με capital controls να υπερβεί κατά 1,9 εκατ. ευρώ το στόχο που εσείς ψηφίσατε.

Κλείνουμε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% αυτή είναι η καταστροφή στην οικονομία που λέτε;

Η χώρα έκλεισε το 2015 για πρώτη φορά στην ιστορία της με πρωτιά στην απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ. Γιατί ήμασταν τόσα χρόνια τελευταίοι κ. Μητσοτάκη; Μήπως είχε να κάνει με τις πελατειακές σχέσεις;

Απάντησε το ΥΠΟΙΚ στο περιβόητο επιχείρημα ότι δεν υπήρχε η απαίτηση των δανειστών για 1,8 δις μείωση.

Αυτά δεν μπορούν να σταθούν γιατί έρχονται αδιάψευστα στοιχεία που τα καταρρίπτουμε.

Κ. Μητσοτακη την περίοδο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ -ΝΔ, Σαμαρά Βενιζέλου, μιλάτε για μετακλητούς υπαλλήλους, ξέρετε ότι αναφέρεστε σε προσωρινούς υπαλλήλους που είναι οι έμπιστοι άνθρωποι πιο στενοί συνεργάτες. Θέλετε να ανοίξουμε συζήτηση για το πώς και ποιους επιλέγει ο καθένας; Δεν σας συμφέρει.

Τον Γενάρη του 2015 οι μετακλητοί υπάλληλοι ήταν 1197, ενώ σήμερα δεν υπερβαίνουν τους 640. Εσείς είχατε σαν υπουργός 51, σήμερα ο κ. Βερναδάκης έχει μόνο 2.

Όμως δεν σας συμφέρει να κριθεί το έργο σας και η δική σας παρακαταθήκη. Ένας είναι ο στόχος σας: Να πείτε ότι όλοι ίδιοι είναι. Αλλά δεν θα σας κάνουμε την χάρη.

Διαβάστε επίσης:  Μετωπική Τσίπρα με Μητσοτάκη στη Βουλή στη σκιά των απειλών του Ρουβίκωνα

Είστε γιαλαντζί μεταρρυθμιστής κ. Μητσοτάκη».

Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Παρακολούθησα την προσπάθεια σας να μας ταυτίσετε και να με ταυτίσετε με το ΔΝΤ και τους δανειστές. Σας απαντώ ευθέως: Με τους δανειστές είστε εσείς που υπογράψατε το αχρείαστο 3ο Μνημόνιο.

Θα έρθει και η ώρα της συζήτησης για την «περήφανη» διαπραγμάτευση. Για να μας πείτε τι γνωρίζατε από όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης. Δεν θα τα συζητήσουμε σήμερα, αλλά θα έρθει και η ώρα τους.

Μου είπατε στην ομιλία πριν 2 μέρες, να επιλέξω αν θα είμαι με τα τρακτέρ ή με το ΔΝΤ. Δεν έχω να επιλέξω, εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ μέχρι που πήγατε με το ΔΝΤ.

Με κατηγορήσατε ότι εγώ εκλέγομαι στα ΒΠ, να σας θυμίσω πως είμαι 3 φορές εκλεγμένος στη Β Αθηνών, δεν είναι μόνο η Κηφισιά και η Εκάλη, είναι και το Περιστέρι και το Μοσχάτο.

Εσείς πήρατε το δαχτυλίδι από τον κ. Αλαβάνο και μετά εκλεχθήκατε από ένα συνέδριο 800 ατόμων.

Ποιος σας γράφει ή ποιος σας τα λέει για τους γενικούς διευθυντές; Να σας θυμίσω πως βρήκατε ψηφισμένο νόμο για τις προσλήψεις τους με αξιοκρατικά κριτήρια.

Και η ΝΔ κάναμε διορισμούς με κομματικά κριτήρια, αλλά και εσείς δεν διαφοροποιείστε από αυτή την τακτική.

Ρωτώ λοιπόν, τι κάνατε ένα χρόνο γιατί δεν εφαρμόσατε τον νόμο; Και αν δεν σας έκανε γιατί δεν τον αλλάξατε; Και ζητάτε τώρα τα ρέστα; Εμείς τα δρομολογήσαμε, εσείς τα σταματήσατε και τώρα φέρνετε και έναν νόμο.

Βλέπω στο νομοσχέδιο και αρκετά θετικά στοιχεία, συνέχιση προτάσεων που εγώ είχα θεσπίσει.

Και σήμερα δεν μπορείτε να ποσοτικοποιήσετε τις προτάσεις που καταθέτετε. Ο κ. Κατρούγκαλος λέει ότι τα στέλνει στους δανειστές αλλά γιατί δεν τα λέτε στη Βουλή; Γιατί τα κρύβετε;

Για να μπορέσεις να μοιράσεις τον πλούτο πρέπει να τον δημιουργήσεις και αν περιμένω από τον κ. Τσακαλώτο με τις νεομαρξιστικές του ιδεολογίες να τον δημιουργήσει, φοβάμαι πως θα περιμένω πολύ».

Την ίδια στιγμή που στη Βουλή υπήρχε συζήτηση για το ασφαλιστικό, οι αγρότες αποφάσιζαν για τις κινητοποιήσεις τους
«Τα Τέμπη θα παραμείνουν κλειστά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 3 μ.μ. την Τετάρτη, όπως αποφάσισαν το απόγευμα της Τρίτης τα μέλη του μπλόκου σε συνεδρίαση τους.

Μετά τις 15:00 θα συνεδριάσει εκ νέου η Συντονιστική Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει για το αν θα προχωρήσει και σε απογευματινό κλείσιμο της Κοιλάδας.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή θα οριστικοποιήσει τις επόμενες ενέργειες κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων».