Οι δομές στην Αθήνα για τους πρόσφυγες επαρκούν

176

Σε 216 ανέρχονται οι άνθρωποι από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν που φιλοξενούνται στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας στο Βοτανικό, του οποίου η χωρητικότητα μπορεί να υποστηρίξει 600 με 700 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, οι υφιστάμενες δομές στην Αθήνα επαρκούν, καθότι η κινητικότητα των προσφύγων είναι συνεχής.

Άνθρωποι φεύγουν και έρχονται κάθε μέρα, οπότε αφενός ο αριθμός δεν είναι ποτέ σταθερός, αφετέρου παραμένει μικρός.

Ενενήντα οικίσκοι που χωρούν ως οχτώ κρεβάτια και δύο μεγάλες σκηνές υπάρχουν στο κέντρο φιλοξενίας, του οποίου φορέας διαχείρισης είναι η υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής. Η σίτιση γίνεται τρεις φορές τη μέρα, τον καθαρισμό έχει αναλάβει ο δήμος Αθηναίων, ενώ λειτουργεί και παιδότοπος.

Διαβάστε επίσης:  Κέρκυρα: 20 χρόνια φυλακή στον παιδεραστή

Το δικαίωμα παραμονής στο κέντρο ισχύει μέχρι να λήξει η προθεσμία του υπηρεσιακού σημειώματος που έχουν πάρει οι άνθρωποι από την αστυνομία, δηλαδή από την ταυτοποίηση που έχει προηγηθεί στον τόπο άφιξης.

Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει στα νησιά, όπου καταφθάνουν συνεχώς άνθρωποι και οι διαδικασίες για τα έγγραφά τους διαρκούν συχνά αρκετές ημέρες. Οι ίδιες πηγές του υπουργείου, αναφέρουν πως μόλις γίνει η εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, θα μπει σε εφαρμογή το ήδη καταρτισμένο σχέδιο εκ μέρους του υπουργείου και θα ενισχυθούν τα κέντρα υποδοχής.