Οι μαθητές του 53ου ΓΕΛ Αθηνών ταξιδεύουν στην Ευρώπη και υποδέχονται τους Ευρωπαίους συμμαθητές τους στην Αθήνα

517

μαθητεςΤο 53o ΓΕΛ Αθηνών συμμετέχει για πρώτη φορά σε σύμπραξη ευρωπαϊκών σχολείων στο πλαίσιο ενός εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus Plus διάρκειας τριών σχολικών ετών (2015-2018) με θέμα την ανάπτυξη επιχειρηματικού πνεύματος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στη σύμπραξη συμμετέχουν σχολεία της Φινλανδίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας. Μετά την πρώτη συνάντηση στην πόλη Τούρκου της Φινλανδίας μεταξύ εκπαιδευτικών (δύο από κάθε σχολείο) για τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων και την οργάνωση του τριετούς προγράμματος, οι μαθητές του 53ου ΓΕΛ ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο και τους στόχους του Erasmus + δηλώνοντας συμμετοχή με μεγάλη προθυμία.

Δεκαεννιά μαθητές και τέσσερις συνοδοί – καθηγήτριες επισκέφθηκαν την Αθήνα την εβδομάδα 8-14 Νοεμβρίου 2015. Η διάθεση των Ελλήνων μαθητών για φιλοξενία αλλά και συνεργασία με συμμαθητές τους από τη Φινλανδία και την Πολωνία δικαίωσαν τις προσδοκίες της παιδαγωγικής ομάδας του 53ου ΓΕΛ Αθηνών.

Την ημέρα της άφιξης η υποδοχή ήταν ενθουσιώδης και πανηγυρική. Οι μαθητές του 53ου ΓΕΛ είχαν ετοιμάσει ένα πανό με τις σημαίες των δύο χωρών και καλωσόρισαν τους φιλοξενούμενους στα Πολωνικά και τα Φινλανδικά. Αμέσως έγιναν μία μεγάλη παρέα!

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας το σχολικό κουδούνι έβρισκε Φινλανδούς, Πολωνούς και Έλληνες μαθητές στις τάξεις για μάθημα, αλλά και ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες στα πλαίσια του θέματος του έργου μας. Αφού συζήτησαν τις ομοιότητες και τις διαφορές των εκπαιδευτικών συστημάτων των τριών χωρών ξεκίνησαν οι προγραμματισμένες παρουσιάσεις των σχολείων τους, αλλά και ο διάλογος μέσω τηλεδιάσκεψης με τους μαθητές της Ιταλίας και της Γαλλίας. Οι συμμετέχοντες σχολίασαν τα αποτελέσματα έρευνας μέσω ερωτηματολογίου που συμπληρώθηκε από τους μαθητές όλων των σχολείων για την επιχειρηματικότητα, ψήφισαν το καλύτερο λογότυπο και διατύπωσαν το μότο του προγράμματος.

Διαβάστε επίσης:  Πανελλαδικές 2018: Παράγοντες που θα διαμορφώσουν τις βάσεις εισαγωγής

μαθητεςΕπιπλέον, οι φιλοξενούμενοι μαθητές και οι καθηγήτριές τους είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στην Αθήνα, να περιπλανηθούν στα στενά της Πλάκας, να θαυμάσουν τα γλυπτά του Παρθενώνα, να επισκεφθούν τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και να ξεναγηθούν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με τη συντροφιά των Ελλήνων συμμαθητών τους και των καθηγητών του 53ου ΓΕΛ.

Το τελευταίο βράδυ οι μαθητές αποχαιρέτησαν τους φιλοξενούμενούς τους με ένα πάρτι στο χώρο του σχολείου. Όλοι οι συμμετέχοντες ετοίμασαν και έφεραν σπιτικά, παραδοσιακά φαγητά. Η συγκίνηση του αποχαιρετισμού ήταν εμφανής, αλλά το ραντεβού ανανεώθηκε για την Πολωνία τον προσεχή Ιανουάριο.