Οι Τούρκοι κατέρριψαν Ρωσικό Su-24 κατέρριψαν – Νεκρός ο ένας Ρώσος πιλότος

146
Συρία, ρωσικό μαχητικό, Συνετρίβη,

Τουρκικά F-16 κατέρριψαν σήμερα ρωσικό αεροσκάφος που είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Το αεροσκάφος αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους, δήλωσε Τούρκος στρατιωτικός. Το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τον υπουργό Εξωτερικών για τις εξελίξεις στα σύνορα, χωρίς να αναφερθεί στην κατάρριψη του αεροσκάφους.

Το τουρκικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο καταρρίφθηκε στη συροτουρκική μεθόριο, έλαβε δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο και διευκρίνισε ότι δύο τουρκικά F-16 έλαβαν μέρος στην κατάρριψή του.

Από επίσημες πηγές έγινε γνωστό ότι η Άγκυρα θα έχει διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ για το συμβάν. Πηγές της τουρκικής προεδρίας δήλωσαν ότι το αεροσκάφος το οποίο κατερρίφθη από τα τουρκικά F-16 ήταν ένα Su-24 ρωσικής κατασκευής.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος που κατερρίφθη ανήκει στην ρωσική πολεμική αεροπορία και είναι ένα Su-24. Η ρωσική πλευρά όμως αρνείται ότι το αεροσκάφος της είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο και επιμένει ότι πετούσε εντός συριακού εναέριου χώρου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι είναι σε θέση να αποδείξει ότι το ρωσικό αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια ολόκληρης της πτήσης του, μετέδωσε το IFAX.

Διαβάστε επίσης:  Τα βασικά σημεία του συμβιβασμού 5 Αστέρων-Λέγκας

Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική και απειλεί, κυριολεκτικά, να τινάξει στον αέρα το σκηνικό στην Συρία. Για την ώρα η Μόσχα δεν έχει αντιδράσει. Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι το αεροσκάφος επλήγη από επίγεια πυρά, ίσως για να αποφευχθεί η κλιμάκωση με Τουρκία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δύο χειριστές του αεροσκάφους το εγκατέλειψαν πριν καταπέσει, αλλά η τύχη τους αγνοείται. Τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι ένας εκ των Ρώσων χειριστών βρίσκεται στα χέρια των Τουρκομάνων στη βόρεια Συρία. Ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-24 το οποίο κατερρίφθη στην περιοχή της συρο-τουρκικής μεθορίου είναι νεκρός, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι τις δύο τελευταίες ημέρες οι Τούρκοι είχαν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι βομβαρδίζει τους “αδερφούς” Τουρκομάνους στην Συρία. Χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει σύσκεψη με την συμμετοχή της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων και της ΜΙΤ. Πιθανότατα η τουρκική ενέργεια της κατάρριψης ήταν “προγραμματισμένη” ενέργεια με σκοπό να δώσει το μήνυμα στη Μόσχα περί των ορίων που δεν πρέπει, κατά την Άγκυρα, να παραβιάσει.

Ωστόσο η Ρωσία είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσει και θα ανταποδώσει με την πρώτη ευκαιρία. Έτσι με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στην Άγκυρα, αύριο και ναι πως θα εξελιχθεί.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ