Οι όροι του Ταμείου για να παραμείνει στο Ελληνικό Πρόγραμμα

90
Η Ελλάδα, η Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ: 8 κρίσιμες απαντήσεις για την επόμενη μέρα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άδειασε την ελληνική κυβέρνηση για το δημόσιο αίτημα της, με το οποίο ζητά την αποχώρησή του από το Ελληνικό Πρόγραμμα, ενώ έθεσε ξανά τους όρους του για την παραμονή του στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ισχυρές μεταρρυθμίσεις και γενναία ελάφρυνση του χρέους.

Ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις, που ανακοίνωσε τη συνάντηση της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, την ερχόμενη εβδομάδα, διέψευσε ελληνικά δημοσιεύματα που ήθελαν τον Πολ Τόμσεν να εισηγείται την αποχώρηση του ΔΝΤ από το Πρόγραμμα:

«Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είναι αληθείς. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα όχι μόνον τεχνικά αλλά και με χρηματοδότηση από τη στιγμή που εφαρμοστούν ισχυρές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπάρξει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους», είπε ο κ. Ράις.

Ήταν η Ελλάδα εκείνη, υπογράμμισε, που τον περασμένο Ιούλιο ζήτησε ένα νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ. Στο Ταμείο αποφεύγουν να σχολιάζουν τις κατά καιρούς δηλώσεις του κ., Τσίπρα και των υπουργών του για το ΔΝΤ

Ο εκπρόσωπος δήλωσε άγνοια για τον χρόνο επιστροφής της Αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε ακριβή χρόνο επιστροφής της αποστολής». Το Ταμείο είχε επιβεβαιώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου και άλλα 10 στελέχη του ΔΝΤ θα επέστρεφαν για την επιθεώρηση στις 18 Ιανουαρίου. Όμως, οι Ευρωπαίοι εταίροι του Ταμείου δήλωσαν ότι δεν ήταν έτοιμοι για την επιστροφή. Φαίνεται ότι ένα από τα προβλήματα είναι το ασφαλιστικό, καθώς το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον κ. Ράις, δεν έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση του.

Διαβάστε επίσης:  «Πόθεν Έσχες» για όλους

Όταν ρωτήθηκε ειδικά για το ελληνικό χρέος, απάντησε ότι το Ταμείο συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές Αρχές και τους Ευρωπαίους και αποκάλυψε ότι στην επικείμενη αξιολόγηση θα εξετασθεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Ο κ. Ράις αρνήθηκε να τοποθετηθεί για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης έναντι των μεταρρυθμίσεων λέγοντας ότι δεν έχει να στείλει κανένα  μήνυμα στην Αθήνα. Περιέγραψε τους όρους του ΔΝΤ ως εξής:

Θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα στηρίζεται σε ισχυρές μεταρρυθμίσεις και σε ισχυρή ελάφρυνση του χρέους, τόνισε.