Ο διαβήτης είναι σε έξαρση και στα κατοικίδια

230

Ο Διαβήτης τα τελευταία χρόνια, όπως στους ανθρώπους, έτσι και στα κατοικίδια, σκύλους και γάτες, βρίσκεται σε μεγάλη άνοδο, λόγω της παχυσαρκίας, από την λιπαρή διατροφή ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες κοινωνίες της Ευρώπης και της Αμερική!

Κατά 32% στους σκύλους και κατά 16% στις γάτες, αυξήθηκαν τα κρούσματα του διαβήτη από το 2006, σύμφωνα με την Κτηνιατρική Κλινική Banfield των Η.Π.Α.

Όταν διαπιστώσει κανείς ότι ο σκύλος ή η γάτα του, είναι παχύσαρκα, πάσχουν από πολυδιψία, πολυουρία και πολυφαγία, πρέπει να οδηγηθούν στον κτηνίατρο για εξετάσεις. Είναι πολύ πιθανό να πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Οι σκύλοι προσβάλλονται συνήθως από διαβήτη τύπου 1 που είναι ο νεανικός στους ανθρώπους και χρήζει καθημερινής ινσουλίνης και οι γάτες διαβήτη τύπου 2, που σημαίνει, ότι πρέπει καταρχήν να χάσουν βάρος και μετά να λάβουν την ανάλογη διατροφή και φάρμακα.

Η φαρμακευτική αγωγή αποτελείται από τα ίδια φάρμακα που χρησιμοποιεί κι ο άνθρωπος, σε μικρή απλώς δόση, ανάλογα με τα κιλά τους.

Διαβάστε επίσης:  Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες έκαναν μπάνιο με κρύο νερό

Πάντως, σταδιακά τα φάρμακα προξενούν τοξίνωση γι’ αυτό και οι κτηνίατροι συνιστούν την ινσουλίνη, η οποία πρέπει να γίνεται δύο φορές την ημέρα και είναι κτηνιατρική.

Με τη χρήση της ινσουλίνης, όπως και στον άνθρωπο, το ζώο πρέπει να παρακολουθείτε είτε από τον γιατρό είτε από τον ιδιοκτήτη, κάτι όχι ιδιαίτερα εύκολο για όλους. Χρειάζεται εκπαίδευση ο ιδιοκτήτης ενός διαβητικούς κατοικίδιου, όπως ακριβώς κι ένας διαβητικός! Η χρήση της ινσουλίνης προκαλεί, όπως είναι γνωστό κατά καιρούς υπογλυκαιμίες, το ζώο χάνει τον προσανατολισμό του, βγάζει τη γλώσσα, πολλές φορές μπορεί να το βρει κανείς λιπόθυμο κι αν δεν επέμβει άμεσα είναι πιθανόν και να το χάσει!

Όπως αντιλαμβάνεται κάνεις, ο διαβήτη είναι μια ασθένεια της εποχής διαδεδομένη τόσο σε ανθρώπους, όσο και σε ζώα. Η ευμάρεια και η υπερκατανάλωση βλάπτει όλους!