Ο Νετανιάχου απορρίπτει τον …όρο του Ερντογάν για τη Γάζα

133
Νετανιάχου κατά Ερντογάν: Μας κάνει κήρυγμα ο άνθρωπος που έχει στρατό κατοχής στην Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, αλλά και στον Πρόεδρο Μπάρακ Όμπάμα, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα του δεν πρόκειται να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας για χάρη της ομαλοποίησης των σχέσεων με την ‘Αγκυρα.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ο κ. Νετανιάχου προέβη στην ανωτέρω δήλωση κατά τη διάρκεια κομματικής συγκέντρωσης του κόμματός του Likud, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών και ασχολήθηκε και με το μείζον αυτό θέμα. Οι βουλευτές υπέβαλαν ερωτήσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, καθώς υπάρχει διάχυτη ανησυχία για τις απαιτήσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν που αφορούν την Χαμάς.

Πρόσφατα εκπρόσωπος της οργάνωσης είχε υπαινιχθεί ότι το Ισραήλ μελετά χαλάρωση του αποκλεισμού, ενώ ο ηγέτης της οργάνωσης Χαλίντ Μασάαλ επισκέφτηκε την Τουρκία και συζήτησε με τον Ταγίπ Ερντογάν το ζήτημα της αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ του Τελ Αβίβ και της ‘Αγκυρας.

Διαβάστε επίσης:  ΓΑΖΑ: Δεκάδες νεκροί για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Ο κ. Ερντογάν του ανακοίνωσε με ωμό τρόπο ότι ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Saleh Aruri απελαύνεται αμέσως από την Κωνσταντινούπολη, όπως και έγινε. Όμως, οι Ισραηλινοί λένε ότι οι ομάδες της Χαμάς βρίσκονται ακόμα στην Πόλη και δρουν κανονικά.

Στη συνάντηση με τους βουλευτές του, ο κ. Νετανιάχου αποκάλυψε ότι η απέλαση του Aruri έγινε ύστερα από τελεσίγραφο των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν αποτελεί μέρος της όποιας συμφωνίας με την Τουρκία, εάν και εφόσον επιτευχθεί. Πρόσθεσε ότι απαίτηση του Ισραήλ είναι να εκδιωχθούν όλα τα στελέχη της Χαμάς από την Τουρκία και να κλείσει εντελώς ο επιχειρησιακός τομέας της οργάνωσης.