Ο Ομπάμα …άργησε πολύ να δακρύσει για τα παιδιά (βίντεο)

127

Δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, κατά την ομιλία του προς τους Αμερικανούς πολίτες, μέσω της οποίας ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τον έλεγχο στις πωλήσεις όπλων.

Ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις εκατομμυρίων πολιτών, «βγήκε» επιθετικά εναντίον όσων αρνούνται τους ελέγχους και είναι βέβαιο πως η σύγκρουση με τους Ρεπουμπλικάνους θα είναι λεκτικά «βίαιη». Βεβαίως, άργησε και πολύ να αντιδράσει και ενώ έχουν χαθεί πολλοί άνθρωποι.

Αναφερόμενος στα παιδιά που χάνουν τη ζωή τους στους αμερικανικούς δρόμους δεν συγκρατήθηκε και δάκρυσε. Αναφέρθηκε στα ανήλικα θύματα από σφαίρες στους δρόμους του Σικάγο, αλλά και στο μακελειό του Νιούταουν, της Ορόρα και του Κολουμπάιν.

Είπε:

«Ο 15χρονος Ζέβιαν σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι ενώ προσπαθούσε να προστατεύσει τις φίλες του από έναν ένοπλο που άνοιξε πυρ. Δε βρισκόταν στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Πήγαινε στο σπίτι φίλων του να παίξει ηλεκτρονικά. Θα μπορούσε να είναι το δικό σου παιδί, ή τα δικά μου παιδιά».

Πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι δε μπορούμε να σταματήσουμε κάθε βίαιη δράση στον κόσμο, αλλά μπορεί να σταματήσουμε έστω μία», πρόσθεσε και τόνισε πως μπορεί το λόμπι των όπλων «να κρατάει υπό ομηρία το Κογκρέσο, αλλά ο αμερικανικός λαός δε μπορεί να τεθεί υπό ομηρία».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος πραγματοποίησε την ομιλία στο Λευκό Οίκο. Στο ακροατήριο βρίσκονταν θύματα που τραυματίστηκαν από πράξεις βίας και συγγενείς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Ανάμεσά τους η βουλευτής Γκάμπριελ Γκίφορντς, που δέχθηκε επίθεση από έναν ένοπλο το 2011.

Είπε ο Πρόεδρος:

«Φοβόμασταν ότι η Γκάμπι δε θα επιβίωνε. Ξέρουμε τον πόνο που έχουν περάσει οι δικοί της και η ίδια τα τελευταία χρόνια. Ήταν δύσκολη η προσπάθεια να ανακάμψει και να αναρρώσει από τα τραύματά της».

Ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε πως «κάθε χρόνο πάνω από 30.000 Αμερικανοί σκοτώνονται από όπλα. Υπάρχει πολύς πόνος. Οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα με βίαιους και επικίνδυνους ανθρώπους. Δεν έχουμε την κληρονομική τάση για βία, αλλά είμαστε η μόνη χώρα που έχει τέτοια περιστατικά βίας με αυτή τη συχνότητα».

Διαβάστε επίσης:  ΤΟΥΡΚΙΑ: Εκατοντάδες Τούρκοι προσευχήθηκαν τα ξημερώματα έξω από την Αγιά Σοφιά (Βίντεο)

Πρόσθεσε πως η πλειονότητα των κατόχων όπλων συμφωνούν ότι μπορεί να γίνει σεβαστή η 2η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, ενώ μπορεί να γίνει πιο δύσκολο για τους δολοφόνους να σκοτώσουν.

«Κατανοούμε ότι υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην ελευθερία σε μία προσπάθεια να προστατεύουν οι αθώοι πολίτες», σχολίασε για τα μέτρα που λαμβάνονται από τις τοπικές αρχές.

«Δεν πρόκειται για συνωμοσία για να πάρουμε τα όπλα από τους κατόχους τους», διαβεβαίωσε και τόνισε πως έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα όπου επικίνδυνοι άνθρωποι μπορούν να παίζουν σύμφωνα με διαφορετικούς κανόνες.

Οι συνεχείς δικαιολογίες, είπε, για αδράνεια στον έλεγχο των όπλων δεν είναι πια αρκετές και πρόσθεσε ότι πρέπει να πραγματοποιούνται έλεγχοι πριν δοθεί άδεια σε έναν πολίτη, ώστε να αποτραπούν περιστατικά βίας.

Διαβεβαίωσε πως θα υπάρχουν ενισχυμένα μέτρα για την ασφάλεια, περισσότεροι έλεγχοι για το παρελθόν του ανθρώπου που ενδιαφέρεται να αποκτήσει άδεια οπλοχρησίας, καθώς και καταγραφή των όπλων που πωλούνται, αλλά και καταγραφή των κλεμμένων.

Επιπλέον, ανακοίνωσε πως θα ενισχυθεί η τεχνολογία των όπλων, προσθέτοντας ότι ήδη κάποιοι πωλητές κάνουν σημαντικά βήματα και εξέφρασε την ελπίδα ότι ακόμα περισσότεροι θα ακολουθήσουν στο ίδιο μονοπάτι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Κογκρέσο να καταστήσει αυστηρότερους τους νόμους περί οπλοκατοχής, έχει εκφράσει την απογοήτευση για την αδράνεια της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Βέβαια, παρά την αποφασιστικότητά του, οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να πολεμήσουν τις κινήσεις του, οι οποίοι ελέγχουν και τα δύο νομοθετικά σώματα και θα συγκρουστούν με τον πρόεδρο για το πολιτικά ευαίσθητο θέμα της οπλοκατοχής ενόψει τον προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Πηγή: REUTERS, CNN