Ο Ομπάμα μίλησε για δικαίωμα της Τουρκίας να προστατεύσει τα σύνορά της

86
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Προειδοποίηση Ομπάμα για την ανεύθυνη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

“Είναι δικαίωμα της Τουρκίας να προστατέψει τα σύνορα της”, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη συνάντηση του με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Ομπάμα είπε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η Ρωσία και η Τουρκία συνομιλούν ώστε να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί, και έκανε λόγο για πρόβλημα επειδή οι ρωσικές επιχειρήσεις γίνονται κοντά στα τουρκικά σύνορα.

«Είμαστε όλοι Γάλλοι» είπε, μιλώντας στα γαλλικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο ομόλογό του.

«Αγαπάμε τους Γάλλους» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα και υπενθύμισε ότι το Παρίσι είναι παραδοσιακά ο «παλαιότερος σύμμαχος της Αμερικής» αναφερόμενος τόσο στην Αμερικανική Επανάσταση στα τέλη του 18ου αιώνα, όπου οι Γάλλοι προσέφεραν υποστήριξη όσο και στο ότι η Γαλλία έσπευσε στο πλευρό των ΗΠΑ στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 με το πασίγνωστο σύνθημα «Είμαστε όλοι Αμερικανοί».

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους διαβεβαίωσε επιπλέον ότι οι Αμερικανοί δεν θα επιτρέψουν «να τους τρομοκρατήσει» οποιαδήποτε τρομοκρατική απειλή στον απόηχο της ταξιδιωτικής οδηγίας που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία προειδοποιεί τους Αμερικανούς υπηκόους για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος Ομπάμα προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μοιράζεται και να ενημερώνει τις ΗΠΑ για τις πληροφορίες που διαθέτει σχετικά με τους επιβάτες των αεροπορικών πτήσεων.

Ένδεκα ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία είναι «ενωμένες» και «αλληλέγγυες» στη μάχη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Διαβάστε επίσης:  ΤΟΥΡΚΙΑ: Προκαλεί με νέα NAVTEX στην «καρδιά» του Αιγαίου

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο ότι η Ουάσιγκτον και το Παρίσι συμφώνησαν να εντείνουν τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επιπλέον ότι είναι πολύ σημαντικό να κλείσουν τα σύνορα της Τουρκίας, προκειμένου να αναχαιτιστεί η μετακίνηση των εξτρεμιστών προς την Ευρώπη.

Επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στη συριακή επικράτεια για να πολεμήσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
«Η Γαλλία δεν θα επέμβει με στρατιωτικές δυνάμεις στο πεδίο» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους.

Ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι η αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία θα πρέπει να γίνει «όσο το δυνατόν συντομότερα», χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την απομάκρυνσή του από τον προεδρικό θώκο.

Στο τραπέζι των συζητήσεων των δύο ηγετών ήταν η μάχη κατά της τρομοκρατίας και η ενισχυμένη δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους με τις δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ.