Ο Σόιμπλε ζητά ευρωπαϊκό νόμο για τους πρόσφυγες– Μιλά για παραχώρηση “εθνικών δικαιωμάτων”

134
Σόιμπλε, μετεξέλιξη, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας,

Ευρωπαϊκό νόμο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό προσφυγικό νόμο και μια ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική και μάλιστα γρήγορα», είπε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Η θέσπιση του νόμου αυτού θα πρέπει να είναι «θέμα μηνών, αλλά πρώτα θα χρειαστεί να θέσουμε την πρόσβαση στην Ευρώπη υπό έλεγχο αυτή την στιγμή», είπε και πρόσθεσε ότι ένας τέτοιος νόμος δεν προϋποθέτει αλλαγές των ευρωπαϊκών συμφωνιών.

Ενώ τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει από το 1999 να δημιουργήσουν ένα Κοινό Σύστημα Ευρωπαϊκού Ασύλου και από τότε έχουν υπάρξει προσπάθειες να εναρμονιστούν οι νόμοι σε όλα τα κράτη-μέλη, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσά τους σε μερικά θέματα όπως η αναγνώριση κάποιου ως πρόσφυγα και οι συνθήκες υποδοχής.

Ο Σόιμπλε είπε ότι η Γερμανία ήταν έτοιμη να παραχωρήσει εθνικά δικαιώματα όσον αφορά την πολιτική ασύλου και πιστεύει πως και η Γαλλία θα ήταν έτοιμη να πράξει το ίδιο. Εξέφρασε μάλιστα και αισιοδοξία ότι και η Ιταλία και πιθανά και η Ελλάδα να μπορούσαν να πεισθούν να κάνουν το ίδιο.

Διαβάστε επίσης:  Έβρος: Ο γαμπρός του Ερντογάν δημοσίευσε πτήση drone κατά μήκος του ποταμού

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι θα ήταν αναγκαίο να υπάρξουν συνομιλίες και με τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης.
«Δεν θα πρέπει να στριμώχνουμε πάντα την Ουγγαρία στη γωνία. Η Ουγγαρία έχει να υποστεί την πίεση στα εξωτερικά σύνορα του συστήματος Σένγκεν», είπε.

«Η Ευρώπη, χρειάζεται να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ελέγχει την πρόσβαση αλλά δεν νοείται μια Ευρώπη γεμάτη φράχτες και ως ευημερούσα περιοχή η Γηραιά Ήπειρος είχε την υποχρέωση να βοηθήσει τους κυνηγημένους και τους φτωχούς του κόσμου», κατέληξε.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ