Ο Τσίπρας επιστρέφει και …οπλίζει!

277

Η επιστροφή σήμερα, Τρίτη, του Πρωθυπουργού από τις ολιγοήμερες διακοπές του σε νησί των Κυκλάδων, σηματοδοτεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Μέσα σε αυτές, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, παίζεται και το διπλό σενάριο για υποβολή από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό , αλλά και, αναλόγως του αποτελέσματος αυτής της διαδικασίας, προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, πιθανώς τον Σεπτέμβριο.

Ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο , ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις 20 Αυγούστου και μετά θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις. “Μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται, η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια”, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Από τις 20 Αυγούστου και μετά – πρόσθεταν οι ίδιες πηγές – ο κ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις.

Κατά την ψηφοφορία στη Βουλή τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής 14 Αυγούστου, ο αριθμός των βουλευτών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υπερψήφισαν τη νέα δανειακή σύμβαση κατέβηκε στους 118.

Όλες οι απώλειες ήταν από το κυβερνών κόμμα, που έχασε 44 από τους 149 βουλευτές του.
Η απώλεια της «δεδηλωμένης», που είναι οι 120 βουλευτές, ενισχύει την πρόθεση του Πρωθυπουργού να ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης αφού, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο newspepper, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, ο κ. Τσίπρας «γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κυβερνά υπό κηδεμονία», τόσο από τους διαφωνούντες στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τα 3 κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ) που στήριξαν έως τώρα τα νέα μέτρα και το καινούργιο Μνημόνιο, αλλά δεν φαίνονται διατεθειμένα να αναλάβουν και το πολιτικό κόστος της εφαρμογής των μέτρων.

Διαβάστε επίσης:  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 Ιουλίου

Να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ που έχει 13 έδρες στο κοινοβούλιο, ξεκαθάρισε ότι εάν τελικά ζητηθεί ψήφο εμπιστοσύνης από τον Πρωθυπουργό, δεν θα του την παράσχει.

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινείται και η Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε μιλώντας στον Αθήνα 984 ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος εξέφρασε την άποψη ότι η ΝΔ πρέπει να ψηφίσει αρνητικά κατά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ωστόσο όπως είπε θα συνταχθεί με ό,τι αποφασίσουν τα όργανα του κόμματος που το τελευταίο διάστημα συγκαλούνται όποτε χρειάζεται.

Ερωτηματικό παραμένει η στάση του ποταμιού, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου η οποία συνυπογράφει και την επιστολή των 17 στελεχών,  μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε μεταξύ άλλων:Αν χρειαστεί θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης.

Αντιθέτως σε θέσεις μάχης βρίσκεται η Αριστερή Πλατφόρμα. “ΣΥΡΙΖΑ και μνημόνια είναι έννοιες ασύμβατες. Δε μπορεί να απευθύνεσαι εκβιαστικά στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν “όχι”», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Στάθης Λεουτσάκος, και συμπλήρωσε: «δεν μπορεί τα μνημόνια να αποτελούν ενοποιητική βάση για τον ΣΥΡΙΖΑ». «Δεν έχουμε σκοπό να ρίξουμε την κυβέρνηση, αλλά θέλουμε να την βγάλουμε από το μνημονιακό δρόμο» δήλωσε στο ΜΕΓΚΑ ο Θανάσης Πετράκος.

Η ψήφος εμπιστοσύνης εξασφαλίζεται με 150 + 1 ψήφο.
Απο την στιγμή που ο πρωθυπουργός δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης εμεργοποιείται αυτομάτως το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Σενάριο, που ήδη συζητείται ανοικτά από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος.

Για τα σενάρια με τις πιθανές ημερομηνίες πρόωρων εκλογών έχουμε αναφερθεί.

Εάν τελικά πάμε σε πρόωρες εκλογές, θα είναι η 3η φορά από την αρχή του έτους που ο ελληνικός λαός θα έχει οδηγηθεί στις κάλπες. Δύο για κυβέρνηση, και μία για δημοψήφισμα.